Orvosképzés külföldön: Bécs vagy Marosvásárhely?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen, de nagyon nehéz bent maradni - mondja az egyik kint tanuló magyar lány. Marosvásárhelyen a tervek szerint hamarosan megalakulhat az orvosi egyetem magyar tagozata, amelyre égető szükség van, jelenleg ugyanis a hallgatók fele magyar. Körképünk.

Megnőtt az érdeklődés a külföldi egyetemek iránt, mindig is volt keletje a szomszédos országok oktatási intézményeinek, de most még inkább külföldre kacsintgatnak a felvételizők: ennek legfőbb oka a hazai felsőoktatási keretszámok változásai, bár ahogy mi is megírtuk, az orvosképzés viszonylag jól járt az átszervezéssel.

Bécsi Orvostudományi Egyetem (MUV)

Az osztrák egyetemeken közel 2000 magyar fiatal tanul – derül ki a bécsi Magyar Diákok Egyesületének tájékoztatásából. Készülnek az osztrákok, hogy az itthoni változások miatt várhatóan megduplázódik a hazai jelentkezők száma, sokan még csak érdeklődnek, hiszen az augusztusi jelentkezési határidőig van még idő.

Orvosképzés a középkorban

Magyarországon a középkorban, a reneszánsz idején rendszeres orvosképzés nem volt, talán rövid ideig a pécsi (1367), az óbudai (1395), a pozsonyi (1467) egyetemen lehetett tanulni. A magyar orvosok ez időben vagy a közeli bécsi, prágai vagy krakkói iskolákba mentek, vagy az olasz egyetemeken képezték magukat. A reformáció idején a német, németalföldi és svájci egyetemeken végezhették tanulmányaikat a magyarok. Az első orvosi kar Nagyszombaton, 1769-ben alakult.

A luxemburgi Európai Bíróság döntésének értelmében minden EU-s, érettségivel rendelkező diák jelentkezhet az osztrák felsőoktatásba, azt azonban nem árt tudni, hogy az orvosi felvételihez kötött szak Ausztriában is és megválogatják, kit vesznek fel. Jó hír, hogy nincs tandíj, van viszont osztrák hallgatói önkormányzati tagdíj (ÖH-Beitrag), amely jelenleg 17 euró félévente.

Minden egyetemre és főiskolára külön kell jelentkezni, nincs központosítás, mint nálunk, és nem számolgatják a pontokat. Első körben a legtöbb egyetem online regisztrációt ír elő, majd személyesen kell leadni a jelentkezést és az ehhez szükséges papírokat, például az érettségi német nyelvű fordítását. Az elfogadott fordításokról az egyetem honlapján érdemes tájékozódni.

Amennyiben rendben találják a jelentkezést, postán kap értesítést az érintett a további tennivalókról. A Bécsi Orvostudományi Egyetem alkalmassági vizsgát szervez, ennek keretében a nyelvismeretünkre és a logikai képességünkre is kíváncsiak, majd csak ezután jön a felvételi biológiából.

BécsTandíjat annak kell fizetni, aki túllépi az adott képzés minimális félévszámát (12) és az ehhez hozzáadandó türelmi féléveket (6), ennek mértéke félévenként közel 370 euró. Bécsben tehát nem érdemes húzni-halasztani a tantárgyak felvételét és teljesítését. Szigorúan veszik a német nyelvtudást is, van lehetőség nyelvi előkészítőre, de ennek külön díja van. Nem árt kihasználni a lehetőségeket, mert az első félév végén teljesíteni kell a kötelező, több részből álló, úgynevezett STEOP-vizsgát.

Amennyiben elszánt, motivált és szorgalmas a hallgató, akkor garantált a siker. Aki kibírja a második és a harmadik évet, az már álmodozhat a diplomáról. A nyelv mindennek a kulcsa, azok kapnak nagyobb esélyt, akik rendelkeznek felsőfokú német nyelvvizsgával és aktív a nyelvtudásuk. Nincs idő a némettel bajlódni egy olyan egyetemen, ahol erre épül az oktatás, jegyzetelni kell, figyelni.

Jól járt az orvosképzés a felsőoktatás átszervezése után

A szeptemberben induló tanévben teljes állami támogatással, alapképzésben 2800-an, egységes, osztatlan, azaz mesterfokozatot nyújtó képzésben pedig 1800-an tanulhatnak orvos- és egészségtudományt. A négy nagy múltú medikusképző egyetemről kértünk adatokat. Jól járt az orvosképzés a felsőoktatás átszervezése után

Ezt emelte ki Erika is, aki idén végez az orvosin és szeretne külföldön elhelyezkedni. „Középfokú nyelvvizsgával jelentkeztem, így az első vizsgákat nem is tudtam emiatt elsőre megcsinálni, ismételtem az első évet - mondja.” A nyelvtudás szerinte nem is nyelvvizsgaszint kérdése, hanem a gyakorlaté.

A legnagyobb probléma, hogy sok a fóka és kevés a hal, nagyon sokan jelentkeznek az orvosira – teszi hozzá Erika. A helyek százalékosan kvótákra vannak osztva: egy része az osztrák állampolgároké, a második csoport az EU-ból érkezőknek van kitalálva, a harmadik szint a nem EU országokból érkezőké. Mi tulajdonképpen a németekkel szállunk versenybe, ugyanis a hazájukból kiszorult felvételizők a nyelv és a közelség miatt Bécsbe jönnek tanulni.

A Nyugat-Magyarországról érkező lány nagyon örül, hogy kint élhet és tanulhat. „Sokat dolgoztam diákmunkásként, így szinte alig kerül többe a szüleimnek a tanulásom, mintha Magyarországon lennék egyetemista. Sokkal több lehetőség van az egyetemen, és jobb a tömegközlekedés. Bécs egy sokszínű, befogadó, nemzetközi szellemiségű város. Az egyik legjobb dolog a számomra, hogy a világ minden tájáról szerezhetek barátokat. Sokkal jobban ki lehet bontakozni az életben és az egyetemen is, ha valakiben meg van hozzá a kellő kreativitás, szorgalom és bátorság” – összegezte Erika.

Érdemes a Bécsbe vágyó felvételizőknek a Magyar Diákok Egyesületéhez fordulni, ha bármilyen kérdése van, gyakorlati tanácsot kap a felvételivel, a lakhatással és a diákmunkával kapcsolatban. Minden hónap második szerdáján fogadóórát tartanak.

Folyamatosan nő a külföldi orvostanhallgatók száma

A legtöbb külföldit oktató kar között az első hét helyezett fogorvosi és orvosi, valamint állatorvosi kar. Tarol a négy orvos képző egyetem a külföldiek körében, egy tanévben több mint 100 országból fogadnak hallgatókat. A legtöbb külföldi diák a Semmelweis Egyetemre jár. Körképünk. Folyamatosan nő a külföldi orvostanhallgatók száma

Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE)

László hat évig járt a román egyetemre, majd három év gyakornoki időszak következett. Két nyelven tanultak, az elméletet magyarul, a gyakorlat többségét pedig románul. A magyar tagozat indulása azoknak adna lehetőséget, akik nem beszélnek jól vagy egyáltalán sehogy sem románul.

Jelentkezéskor a magyarországi érettségi bizonyítvány eredményeit számítják át a helyi rendszer alapján. Felvételi vizsga júliusban anatómiából, fizikából és kémiából volt, heten voltak egy helyre, ami azt jelenti, hogy nagy az érdeklődés a marosvásárhelyi orvosi képzés iránt. Külföldiek államilag finanszírozott szakokra nem jelentkezhetnek. Számukra évente 1000 euró körül mozog a tandíj.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) jogszabály kötelezi a magyar nyelvű orvosképzés létesítésére, a helyi román kari vezetés azonban ezt megakadályozza. Egy kormányhatározattal lehetne megalapítani a tagozatot, amely jelenleg nem létezik annak ellenére, hogy az egyetem diákjainak mintegy fele magyar. A román oktatási miniszter arra kérte a feleket, próbáljanak ideiglenes megoldást találni, amíg sikerül külön akkreditálni a magyar szakokat.

Körkép

Fizetni kell a képzésért Svájcban (750-3000 eurót szemeszterenként), Portugáliában (950-1250 eurót évente), Hollandiában (1200-2200 eurót évente) és Spanyolországban (ahol kreditenként számláznak, minimum 9,5 eurót). Franciaország határeset: bár tandíjat kell fizetni, az egyetemek viszonylag alacsony összeget állapítanak meg (169-229 eurót évente), Luxemburg és Izland hasonló (szemeszterenként 100, illetve 100-250 eurós) regisztrációs díjat ír elő. Németországban tartománytól függ, de általában 500 euróval kell számolni félévenként, míg Csehország cseh nyelven ingyenes oktatást biztosít, más nyelven viszont szemeszterenként minimum 1000 eurót kér.

A jelentkezés feltétele az érettségi, mesterképzéshez pedig a BA-diploma – kivétel nélkül mindenhol kell az angol vagy az adott ország nyelvének ismerete. A jelentkezés módja és elbírálása országonként, sőt intézményenként változhat: a finneknél például központilag is lehet pályázni, míg a norvégoknál közvetlenül az egyetemhez kell benyújtani a papírokat.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.