• Energiaital-fogyasztás és túladagolás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt negyedévben hatvanhat fiatalt kellett egészségügyi ellátásban részesíteni energiaital-fogyasztással összefüggő esemény miatt, kettejüknél, maradandó következményként, magas vérnyomás alakult ki - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb összegzéséből.

    Az ÁNTSZ honlapján szerdán közzétett jelentés szerint az energiaital túladagolásnak 158 esetben nem volt utóhatása, 2 esetben viszont magas vérnyomás alakult ki. Egy haláleset is előfordult, amely közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital-fogyasztással, de a fogyasztás körülményei hozzájárultak a halál bekövetkeztéhez - írta az ÁNTSZ.

    Hirdetések

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tavaly november óta gyűjti és dolgozza fel az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. A közlemény szerint 2011. november 1. és 2012. február 15. között védőnők, gyermekorvosok, orvosi ügyeletek, általános- és középiskolák, valamint az Országos Mentőszolgálat országosan 161 energiaital-fogyasztással összefüggő eseményt jelentettek, ebből 137 fiút, 24 pedig lányt érintett.

    Az országos tiszti főorvos szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok minden negyedik esetben alkohollal együtt itták az energiaitalt - hangsúlyozta az ÁNTSZ a közleményben.

    Az összesítés szerint a legtöbb esetet (35) Baranya megyében regisztrálták, ezt követi Veszprém (32), míg  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 19, Budapestről és Pest megyéből, illetve Bács-Kiskun és Fejér megyéből 11-11 esetet jelentettek, a többi megyéből ennél kevesebbet jeleztek.

    A szülők tudtával és a kockázatok ismeretében fogyasztják

    Az ÁNTSZ adatai szerint az érintettek egy része rosszullétét megelőzően több dobozzal is fogyasztott energiaitalt. Az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital-mennyiség fejenként két decilitertől a három literig terjedt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ a honlapján emellett beszámol egy kérdőíves felméréséről is, amelyet a 10-18 éves korosztály körében végzett az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásairól, veszélyeiről, illetve rákérdezett fogyasztási szokásaikra is. Ebből kiderült például az is, hogy az energiaitalt rendszeresen fogyasztó válaszadók 90 százaléka szülei tudtával iszik energiaitalt.

    Mint írták, egy hónap leforgása alatt, január 17. és február 16. között összesen 6386 fiatal töltötte ki a felmérőlapot. Közülük a magukat rendszeres fogyasztóknak tartó fiatalok 15 százaléka (616) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük álmatlanságról és gyors szívdobogásról számolt be, negyedüket emiatt orvosi ellátásban kellett részesíteni - emelték ki.

    A kérdőív szerint a válaszadók 86 százaléka ivott már energiaitalt, annak ellenére, hogy hallott a túlzott fogyasztás veszélyeiről. Legtöbbjük úgy véli, az energiaital-fogyasztás leginkább szívproblémákat, például szívritmuszavart, infarktust, valamint egyéb szívbetegséget, továbbá hányingert és hányást okoz, károsítja a májat a vesét és az agyat is. Ennek ellenére a kérdőívet kitöltők 21 százaléka mégis "jónak tartja" a termék fogyasztását - írta az ÁNTSZ.

    Energiaitalok


    A népszerű energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók. Mit tartalmaznak? Veszélyesek!>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és táplálékkiegészítők bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA