• Csökkent a levegő szennyezettsége

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ország nagy részén szerdára javult a levegő minősége, az ország északkeleti területein viszont továbbra is négy településen veszélyesnek, négy helyen pedig egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por magas koncentrációja miatt.

    Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc. Ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

    A kazincbarcikai önkormányzat szóvivője, Göndör Judit a szálló por értékével kapcsolatban szerdán az MTI-nek azt mondta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán a feltámadó szélnek köszönhetően tisztulhat a levegő a Sajó-völgyében.    

    Hirdetések

    Az OKI térképén narancssárgával jelölték, így a levegő minősége jelenleg egészségtelennek számít Salgótarjánban, Egerben, Oszláron és Nyíregyházán. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OKI mérései alapján a levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért a térképen zöld színnel szerepel Budapest, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Pécs, Szeged, Szolnok és Hernádszurdok. Kék színnel jelölték, vagyis elfogadhatónak minősítették Sopron, Győr, Ajka, Veszprém, Vác, Tököl, Százhalombatta és Dunaújváros levegőjét.

    A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik.

    Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A Főpolgármesteri Hivatal szerdai közlése szerint a fővárosban továbbra is fenntartják a szmogriadó a tájékoztatási fokozatát.

    A tiszta levegőnek fura szaga van


    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet. Az orvosmeteorológus a légszennyezésről>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    Jó tanácsok szmog idejére

    A szennyezett levegőn a lehető legkevesebb időt töltsük, használjunk porszűrő maszkot!

    20 településen veszélyes a levegő

    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

    Szálló por - Tovább romlott a levegő minősége

    Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szállópor-tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

    Levegőminőség lakossági tájékoztató

    A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, emellett több településen veszélyes, egészségtelen, illetve kifogásolt a levegő minősége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA