Fogamzásgátló implantátum a szülők tudta nélkül

MTI
megjelent:

Titokban, szüleik tudta nélkül kaptak fogamzásgátló implantátumot 13 éves lányok Nagy-Britanniában, miután a kormány néhány éve ösztönzi a tinédzserkori terhességek megelőzését. Mint kiderült, Southhampton kilenc iskolájában kínáltak fel a fiatal lányoknak fogamzásgátló implantátumot, ám a gyakorlatban ennél több helyen történhettek hasonló esetek.

A szülők panasza szerint lányuk bőre alá olyan hormontartalmú implantátumot helyeztek el a szülők megkérdezése nélkül, amelyeket hosszú távú fogamzásgátlásra terveztek, és célszerű néhány éven át a helyükön hagyni.

Egy 13 éves lány anyja a The Daily Telegraph című brit napilapnak nyilatkozva "morálisan helytelennek" minősítette a történteket, és kifogásolta, hogy az iskola nem konzultált a családorvosukkal sem. A tanulóknak szerinte csupán egy, a kórelőzményekről érdeklődő kérdőívet kellett kitölteniük. Ezt követte egy egészségügyi szakértőkkel folytatott konzultáció, majd megkaphatták a fogamzásgátló eszközt, utánkövetésre azonban már nem egyeztettek velük időpontot.

A lapnak névtelenül nyilatkozó szülő egyetért azzal, hogy nagyon fontos a szexuális egészségre és a fogamzásgátlásra tanítani a kamaszokat, ám szerinte "túl messzire mentek".

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint tavaly 1700 13-14 éves lány kapott implantátumot, 800-an pedig hasonló hatású injekciókat. A megelőző évben 3200 15 éves lánynál helyeztek el implantátumot és 1700-an kaptak injekciókat.

A szabályzás lehetővé teszi, a szakemberek eredményesnek tartják

A szervezet illetékesei védelmükbe vették a szexuális egészséggel foglalkozó iskolai szolgálatokat, mondván, hogy munkájuk eredményeképpen 22 százalékkal csökkent a tinédzserkori terhességek száma. Mint szóvivőjük hangsúlyozta, minden egyes kamasznál felmérték, hogy képes-e tájékozott döntést hozni a kérdésben, így kérték hozzájárulásukat a beavatkozáshoz, majd részletes egészségügyi kórtörténetet vettek fel szakképzett emberek segítségével.

A brit szabályozás szerint nem tájékoztatják a szülőket az orvosi kezelésekről 16 évesnél fiatalabbak esetében sem, ha a fiatal páciens titoktartást kér, és úgy ítélik meg, hogy képes tájékozott döntést hozni a kezelésről.

A fogamzásgátló implantátumok apró, gyufaszálhoz hasonló rudacskák, amelyeket a felkar bőre alá helyeznek el, ahol folyamatosan bocsátja ki a benne lévő, peteérést megelőző hormont.

Fogamzásgátlókat befolyásoló hatások

Rendszeres gyógyszerszedés esetén természetesen odafigyelünk rá, milyen mellékhatásokat okoz a készítmény: befolyásolja-e a koncentrálóképességet, számíthatunk-e testi tünetekre, szabad-e más gyógyszert bevenni mellette, milyen szabályok vonatkoznak az alkohol- és dohányfogyasztásra. Az alábbiakban arra kerestük a választ, mire kell ügyelni a fogamzásgátló tabletták esetén, ha alkoholt fogyasztunk, dohányzunk.>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.