• Piaci ellenőrzés a fogyasztók védelmében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Avas olívaolajat, ecetszagú bort és ehetetlen halat is találtak Európa-szerte, amikor egyszerre tíz ország nyomozói és szakhatóságai csaptak le a hamis és veszélyes élelmiszerek, gyógykészítmények és ruhák forgalmazóira, a titkos akciót az Interpol és az Europol szervezte - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

    A vámosok, a rendőrök, a fogyasztóvédők és a pénzügyi nyomozók egy héten keresztül járták az európai piacokat, s a Bulgária, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Románia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság valamint Magyarország bevonásával végzett rendkívüli ellenőrzés nyomán hamis és rossz minőségű élelmiszerek tonnáit foglalták le.

    Hirdetések

    Opson művelet - Hamisított, rossz minőségű termékek a piacon

    A tájékoztatás szerint több budapesti és vidéki üzletben és piacon is jártak az akcióban résztvevő szervezetek munkatársai. A NAV bűnügyi főigazgatósága által szervezett és irányított Opson művelet magyarországi akciójában a NAV mellett a rendőrség, a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai és fogyasztóvédelmi felügyelőségei vettek részt.

    A hatóságok munkáját magánvállalkozók is segítették, több gyártó és forgalmazó vállalta a szakértői közreműködést.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    Az Európa-szerte lefoglalt termékek listáját a rossz minőségű borok vezetik, ezekből 300 ezer eurónyit blokkoltak. Lefoglaltak továbbá halat, olívaolajat, paradicsomszószt, sajtot, édességet. Magyarországon gyógyászati termékek, ruhák, cipők, elektromos berendezések és játékok is szerepeltek a selejtes vagy hamis árucikkek listáján.

    A közlemény szerint a nemzetközi akció tapasztalatait összegezve a szakemberek egyetértettek abban, hogy figyelmeztetni kell a fogyasztókat, hogy az olcsó, de megbízhatatlan áru akár súlyosan káros lehet az egészségre, balesetet is okozhat vagy egyszerűen csak használhatatlannak bizonyul. A szervezetek a jövőben erősítik kapcsolataikat a magánszektorral, ahonnan hasznos információ és segítség érkezhet.

    A közlemény szerint a lefoglalt termékeket rövid időn belül megsemmisítik.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Növényvédő szerek, amik rákot és meddőséget okozhatnak

    A hamisított növényvédő szereknek súlyos egészségkárosító hatásuk lehet az emberi szervezetre. Olyan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket is tartalmazhatnak, amelyek rákkeltő vagy ivarsejt-károsító hatásúak - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kedden az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala legfrissebb jelentése alapján.

    Szigorúbb szabályok az egészséget veszélyeztető élelmiszerek ellen

    Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

    Halálbüntetést kérnek a hamisítókra

    Gyógyszerhamisítókra vonatkozóan a halálbüntetés bevezetését kérte a parlamenttől a nigériai gyógyszerhatóság vezetője. Paul Orhii Kínára és Indiára hivatkozott példaként.

    Eredetiségellenőrző sms-ek

    Ghánai gyógyszereredetiség-ellenőrző technológia nyerte idén a Global Security Challenge Summit induló technológiákat elismerő díját. Az mPedigree ingyenes és egyszerű megoldást dolgozott ki, amellyel a fogyasztók is meggyőződhetnek a vásárolt gyógyszer valódiságáról.

    Aggasztó probléma az egészségügyben

    Gyógyszertári alkalmazottak körében készült kutatás szerint a legtöbb gyógyszerész aggasztó problémának tartja a gyógyszerhamisítást. A felmérésre reagáló hologramgyártók szerint az adatok arra utalnak, hogy a gyógyszeriparnak a jelenleginél erőteljesebben kellene fellépnie a gyógyszerhamisítás ellen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA