• Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. A niacin elengedhetetlen a bőr egészségéhez, mivel a vízháztartás szabályozásában is részt vesz, emellett az izmok, az idegek és a DNS regenerációjára is hatással van.

        A naicin egy gyűjtőfogalom, a vízoldékony B-vitaminokhoz tartozó nikotinsav-amidot (nikotin-amid) és a nikotinsavat foglalja magába. A niacin számos különféle élelmiszerben megtalálható, és szervezetünk saját maga is képes előállítani triptofánból, ami a fehérjék egyik alkotóeleme.

        Hirdetések

        Majdnem minden élelmiszer tartalmaz niacint

        Töltse ki B-vitamin tesztünket!

        Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága! B-vitamin teszt kitöltése>>

        A dermatitisz, a hasmenés és a demencia késői stádiuma visszavezethető a niacinhiányra. A niacinhiány tulajdonképpen fehérjeszegény táplálkozás következtében alakulhat ki, ami manapság nagyon ritka a fejlett országokban. A niacin különböző mennyiségben megtalálható csaknem valamennyi élelmiszerben.

        Nagyobb mennyiségben előfordul a fehérjedús élelmiszerekben, így a húsokban, a májban és a halakban. Napi niacinszükségletünket már 200 gramm lazac is fedezi. A kávé, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a különböző zöldségek és gyümölcsök szintén tartalmazzák ezt a vitamint.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Általánosan érvényes, hogy az emberi szervezet az állati eredetű élelmiszerekből származó niacint jobban tudja hasznosítani, mivel azokban kötetlen formában található meg.

        A tápanyagokkal felvehető ajánlott mennyiség naponta 13-16 milligramm niacin. A szervezet saját fehérjéiből állít elő niacint, így a teljes napi igény csupán ebből a forrásból nem pótolható. Az élelmiszerekből viszont hozzájutunk a kellő mennyiséghez. Ezért, ha vitaminkészítményeket is szed, könnyen túladagolhatja a vitamint, ami az erek kitágulását, néha hőhullámokat, bőrkiütéseket, viszketést, hányingert és hányást okoz.

        (WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Csecsemőkori puffadás

        WEBBeteg

        A kólika kínzó tünetei enyhíthetőek! Tekintse meg infografikánkat!

        Hullik a haja?

        WEBBeteg

        A hajhullás elleni fellépést érdemes időben elkezdeni. Van megoldás! (x)

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól...

        Vitamindús táplálkozással a szép...

        Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen, nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön...

        Szoptató anyák kiegyensúlyozott...

        Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben...

        Ajánlott étrend vesekövesség esetén

        A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele...

        Kóros és káros - Mihez vezethet az...

        Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a...

        Hasizom-erősítés óriáslabdával

        A hasfeszítéses gyakorlatok (stabilizációs tréning) következő nehézségi fokozata óriáslabdával történik. Az ideális labdaméret a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA