• Kémiai biztonság és mérgezések

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt száz évben olyan ipari fejlődés történt a világban és kiemelten Magyarországon is, mely során a vegyi anyagok életünk elválaszthatatlan részévé váltak. Ezt felismerve az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2011. évet a „Kémia Nemzetközi Éve” címmel tisztelte meg.

    Ugyanakkor a fenti növekedéssel párhuzamosan megjelent a kemizáció árnyoldala is: a vegyi katasztrófák, az egészség és a környezet nagyfokú károsítása. Az elmúlt években Magyarországon is több kémiai biztonságot érintő esemény volt, például a tiszai ciánmérgezés, a kolontári vörösiszap katasztrófa. Sajtóérdeklődést váltottak ki a biszfenol-A, a melamin, a dimetil fumarát és egyes ftalát vegyi anyagokkal kapcsolatos hírek is.

    Hirdetések

    Vörösiszap


    Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból - közölte kedden az osztrák fővárosban a Greenpeace a felkérésükre készült vegyi elemzés újabb eredményeit ismertetve.
    Antimon, nikkel és kadmium?>>

    A kemizáció előnyei és árnyoldalai közötti egyensúly megtalálása volt a célja annak a konferenciának is, amely a kémiai biztonság szempontjából a „2011 – a Kémia Nemzetközi Éve” keretében tartott rendezvénysorozat záró eseményeként rendezett meg Budapesten az Országos Kémiai Biztonsági Intézet. Az előadások érintették a kémiai biztonság hazai szervezetének kialakítását, a hatóságok szerepét a lakosság egészségének védelmében, a kémiai kutatások és innovációk hazai koncepcióját, az Európai Közösség kémiai biztonsági vonatkozású jövőbeli szándékának témakörét.

    Minimailizálni kell a kémia anyagok által hordozott kockázatot

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos előadásában arról beszélt, hogy kemizáció, kémiai anyagok nélkül nem tudunk élni, mert kényelmesebbé teszik az életünket, ám az általuk hordozott kockázatot minimalizálni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem kell kémiai szerekkel mindent kiirtanunk magunk körül, hiszen az ember is egy biológiai rendszer része, és épp az az egyik feladatunk, hogy a természet kényes egyensúlyát fenntartsuk. A tisztifőorvos ismertetett néhány adatot is: 2010-ben közel 12 ezer bejelentett mérgezés volt Magyarországon, ez 15 százalékkal több, mint az előző évben. „Lehet, hogy a bejelentés is fegyelmezettebb volt, de több is lett a vegyi anyag a környezetünkben. Mindenképpen aggasztónak tekinthető ez a növekedés” – tette hozzá. A mérgezéseket túlnyomó részt gyógyszer és alkohol okozta, de még mindig gyakori a növényvédőszer által kiváltott mérgezés. Az esetek 12 százalékában gyermek volt a sérült. Nagyon fontos lenne a felvilágosítás és megelőzés, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a mérgezések 90 százaléka megelőzhető lenne!

    A konferencia házigazdájaként dr. Major Jenő, az OKBI főigazgatója az Európai Unió kémiai biztonsági rendszerét ismertette. A Kémiai Biztonság Napja a Magyar Munkahigiénés és Kémiai Biztonsági Tudományos Társulat közgyűlésével zárult.

    (ÁNTSZ)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: ÁNTSZ,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Védőnői méhnyakszűrés: a tavalyi kenetvételek 3 százaléka volt daganatgyanús

    Átfogó, hosszú távú cél, hogy jelentősen csökkenjen a hazai méhnyakrák okozta halálozás, ezért indította el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala még 2013-ban azt az európai uniós programot, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakszűrést. A tavalyi évben 2554 kenetvételt végeztek, ebből 62 volt daganatgyanús.

    Tájékoztatás a védőnői méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzésről

    Újra lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést.

    Meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos

    Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától 2015. július 20. (hétfő) 16.00-ig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24. (péntek) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

    Különleges táplálkozási célú élelmiszereket tiltott be az ÁNTSZ

    Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed) érkezett tájékoztatások alapján, a járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei által 2014. évben az alábbi táblázatban felsorolt különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartozó, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek kerültek vizsgálatra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA