7 egyszerű tipp az immunrendszer erősítésére

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Készüljön a megfázás-és influenzaszezonra helyes táplálkozással, testedzéssel és az alkoholfogyasztás korlátozásával!
A szervezet immunrendszere erősebb, mint hinné. Mégis mennyire?

A Pennsylvania Egyetem kutatói nemrégiben immunsejteket vettek három, leukémiás betegtől, majd genetikailag módosították őket „sorozatgyilkos” sejtekké, melyek feladata a daganatos sejtek megtámadása. Noha a kutatás kicsi és a kezelés kísérleti fázisban van, az eredmények nagyon meggyőzőek voltak: két betegnél teljes remissziót tapasztaltak, míg a harmadik drámai tumor-ellenes immunválaszt mutatott. A módosított immunsejtek legalább 1000-szer sokszorozódtak meg a szervezetben, elpusztítva a rákos sejteket, és arra ösztönözték az úgynevezett memória sejteket, hogy védjenek egy esetleges kiújulás ellen.

Noha még számos kutatás szükséges, ez a tanulmány azt sugallja, hogy megfelelő támogatással az immunrendszer egészségesen tart bennünket. Egyszerű lépésekkel Ön is erősítheti immunrendszerét, hogy elkerülje a megfázást.

Fogyasszon sovány fehérjét minden étkezésnél!

Noha nincs olyan élelmiszer, mellyel biztosan kivédhető az influenza, bizonyos tápanyagok védik a szervezetet a baktériumok és vírusok ezreitől, s a fehérje ezek közé tartozik. Ennek az az oka, hogy a betegségek legyőzésében szerepet játszó antitestek fehérjéből épülnek fel, illetve, hogy sok magas fehérjetartalmú élelmiszer tartalmaz immunrendszer serkentő tápanyagokat.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok>>

A sovány marhahús, bab, szója, és tenger gyümölcsei cinket tartalmaznak, ami segíti a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek előállítását. Még enyhe cinkhiányos állapot is növeli a fertőzésekre való hajlamot. A mandula, kesudió szintén jó fehérjeforrás, emellett magnéziumot is tartalmaznak, ami szintén erősíti az immunrendszert.

Fogyasszon naponta 5 alkalommal gyümölcsöt és zöldséget!

Szinte bármilyen zöldség jó, de ha lehet, válassza az A-, C- és E-vitaminban leggazdagabbakat, mint az édesburgonya, sárgarépa, sötét leveles zöldségek, melyek segítik a fehérvérsejtek küzdelmét a fertőzésekkel szemben. A citrusfélék, paprika, brokkoli C-vitaminban gazdagok, ami segíti a vas felszívódását. A diófélékben, magvakban megtalálható E-vitamin bizonyítottan véd az influenza és a felső légúti betegségekkel szemben. Így megfelelő zöldség-és gyümölcsfogyasztással kiegészített kiegyensúlyozott étrend megfelelő védelmet nyújt a betegségek ellen. Noha a multivitamin-és ásványi anyag készítmények használata segíthet, előtte kérje ki orvosa véleményét, mert a túl nagy dózis egyensúlyhiányt okozhat, és elnyomja az immunválaszt.

C-vitamin és dohányzás

Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres szedése, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, valamint a bejuttatott káros anyagokat is közömbösíti. Kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Így könnyű kiszámolni, hogy a napi minimum egy dohányzó számára legalább 500 mg C-vitamin, de inkább ajánlott a napi 1000-2000 mg bevitele.
Bővebben a dohányosok táplálkozásáról>>

Sétáljon naponta 20 percet!

Napi 20-30 perc fizikai aktivitás támogatja az immunrendszert. Testedzés hatására az antitestek és fehérvérsejtek gyorsabban áramlanak a vérben, így hamarabb felismerik a betegségeket, ráadásul a gyorsabb áramlás ösztönzi az immunsejteket arra, hogy olyan hormonokat bocsássanak ki, melyek a betolakodó kórokozókra hívják fel a figyelmet. Fontos, hogy az edzés közepes intenzitású legyen, mert a kimerítő mozgás csökkentheti a fehérvérsejtek számát, és növelik a betegségek kockázatát.

Ellenőriztesse a D-vitamin szintjét!

Körülbelül 500nmol/L általában elég az általános egészség fenntartásához, de 30nmol/L túl alacsony. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin növeli az immunválaszt, míg hiánya növeli a szezonális nátha kockázatát. D-vitaminhoz leginkább a napfényből juthat, de megtalálható halakban (lazac, tonhal, makréla), tojásban, gombában, marhamájban, margarinban is.

Csökkentse a stresszt!

Jógázzon, játsszon a kutyájával, hallgasson zenét, vagy csináljon bármit, amivel csökkentheti az önt érő stresszt. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a stressz befolyásolja az immunrendszer működését, növeli a betegségek kockázatát.

Olíva- és repceolajat használjon!

Ezek tartalmazzák azokat az egészséges zsírokat, melyek a sejtek egyfajta kenőanyagai, segítve a rugalmasságot, sejtek közötti kommunikációt, az immunrendszer működését. Ugyanakkor figyeljen, nehogy túl sok omega-6 zsírsavat fogyasszon, mivel az növeli a gyulladások kockázatát.

Korlátozza az alkoholfogyasztást!

Napi egy pohár alkohol megengedett a legtöbb ember számára, ám a túlzott alkoholfogyasztás mérgezi az immunsejteket, melyek megkeresik és elpusztítják a betolakodó mikróbákat. Ez pedig súlyos fertőzésekhez, influenzához vezethet.

(WEBBeteg - CS. K. forrás: healt.com)


Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.