• A leggyakoribb fogászati kérdések

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogselyemtől a gyermek önálló fogmosásáig számos - fogápolással és fogbetegségekkel kapcsolatos - kérdésre adunk tömör választ írásunkban.

    Van különbség a fogselymek hatékonysága között?

    Egyes fogorvosok szerint a waxmentes fogselyem több lepedéket távolít el. Ám amelyik használata a legkényelmesebb az Ön számára, használja azt. Ha a fogselyem a fogak között szálkássá válik, elakad, vagy elszakad, az annak a jele, hogy fogászati eljárás szükséges.

    A fogszuvasodás

    A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    A fogszuvasodás (caries)

    Szuvasodhat a fog a fogszabályzó alatt?

    A fogak a fogszabályzó alatt is ugyanolyan könnyen szuvasodnak, mint anélkül. A megfelelő szájhigiénia - beleértve a gyakori fogmosást, öblögetést, fogszabályzó közeiben való tisztítást, illetve a fogorvosi ellenőrzések során történő fogtisztítást – segít megakadályozni a szuvasodást. Amennyiben mégis lenne lyukas foga, az általában tömhető úgy is, hogy a fogszabályzó fent van, ám előfordulhat, hogy előbb el kell azt távolítani.

    Mi okozza a fogak elszíneződését, sárgulását?

    A fog elszíneződését a sötét élelmiszerek (pl. sötét bogyós gyümölcsök) és italok (pl. tea, kóla) vagy a cigarettában lévő vegyi anyagok okozzák, melyek elősegítik a lepedék-és fogkőképződést a fog felszínén, vagy behatolnak a fogzománcba. Ezen felül az életkor előrehaladtával a fogzománc elvékonyodik, felfedve az alatta lévő sárga dentint.

    Hirdetések

    Két hete tömték a fogamat, de még mindig érzékeny a hidegre és melegre – Meddig tart még ez?

    Nem szokatlan, hogy fogtömés után akár 8-12 hétig is érzékeny a fog. A legfontosabb, amit tudnia kell, hogy ha a panaszok súlyosbodnak, előfordulhat, hogy az egyik idegszála visszafordíthatatlanul károsodott, vagy elfertőződött. A fog mentéséhez ilyenkor gyökérkezelésre van szükség.

    A keménycukorka, a ragadós, vagy a sósborszeszes károsabb a fogra?

    A cukorkák több okból is károsak a fogra. A kemény és ragadós cukor le/kitörheti a fogat, a ragadós pedig fellazíthatja a tömést, és kiránthatja a koronát. Emellett a cukortartalmuk elősegíti a baktériumok elszaporodását, mely fokozza a szuvasodás kockázatát. Emellett a cukorkák savasítják a nyálat, ami megintcsak a szuvasodáshoz vezet.

    A koronás fog különleges kezelést igényel?

    Bár a fogkorona nem igényel különleges kezelést, ne feledje, hogy attól, hogy korona borítja a fog felszínét, az alatta lévő fog nem védett a szuvasodástól vagy ínybetegségektől. Ezért továbbra is figyeljen a megfelelő szájhigiéniára, naponta legalább kétszer mosson fogat, és használjon fogselymet – különösen a korona körül, ahol a fog találkozik az ínnyel.

     Parodontózis teszt

    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el.

    Töltse ki parodontózis tesztünket!

    A fogínyem kezd elválni a fogaktól – Mi a teendő?

    Mindenképpen keresse fel fogorvosát, hogy a megfelelő védelemben részesüljön, hiszen az ínyszövet az egyedüli határ a baktériumok és a fogakat támogató csontok között.

    Igaz, hogy a fogínygyulladás és ínybetegségek csókolózással terjednek?

    Kutatások bizonyítják, hogy a párok átadják egymásnak baktériumaikat, ugyanakkor a megfelelő szájhigiénia fenntartásával annak veszélye, hogy a fogínybetegség csókolózással terjedjen, nem nagy.

    Mit tehetek gingivitisz ellen?

    Az ínygyulladás kezelésének fogorvosi vizsgálattal kell kezdődnie, annak megállapítására, hogy milyen típusú fogínygyulladásról van szó, van-e csontritkulás vagy szisztémás betegség. A megfelelő kezelés csak ezt követően kezdődhet. Emellett fontos, hogy rendszeresen mosson fogat, használjon fogselymet és szájvizet!

    A fogkő és következményei

    Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

    Mi történik, ha nem kezeltetjük?

    Fogmosáskor mindig vérzik az ínyem – Baj ez?

    A jelenség nem normális, hanem fertőzés jele lehet. Forduljon szakemberhez mihamarabb! A legtöbb felnőttnek professzionális tisztításra van szüksége 3-6 havonta a szigorú, otthoni fogápolás mellett is. A fogíny gyulladása hozzájárul a szívbetegség kialakulásához.

    Mi okozza a fogak érzékenységét?

    A visszahúzódó fogíny lehet oka az érzékenységnek. A fogíny visszahúzódásával a foggyökér jobban kitett mindenféle hatásnak, így a baktériumoknak is. Fluoridos szájvíz és kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrém használata sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

    Mi a periodontitisz?

    A periodontitisz a fogágybetegség egy sokkal előrehaladottabb állapota, melyben az íny belső része távolodik el a fogaktól, és az alveoláris csont elpusztul.
    A fogágybetegség okoz más egészségügyi problémát is?
    Noha egészséges immunrendszer esetén a szájból a véráramba jutó baktériumok általában veszélytelenek, bizonyos körülmények között ezek a mikroorganizmusok összefüggésbe hozhatók olyan betegségekkel, mint a stroke, szívbetegségek, cukorbetegség.

    A rossz lehelet okai és megelőzésük

    Honnan tudja megállapítani, hogy milyen a lehelete? Ennek legegyszerűbb módja, ha egy tiszta ujjával egy kis nyálat kapar le a nyelv hátsó részéről,  majd egy perc múlva szagolja meg a kezét: olyan, mint amit meg szeretne csókolni? Ha nem, íme 15 pont arról, mi okozza,és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

    Mik lehetnek a rossz szájszag okai?

    Mi okozza a kellemetlen szájszagot?

    A kellemetlen szájszagot okozhatják erős illatú élelmiszerek, ínybetegség, fogszuvasodás, gyomor problémák, orrmellékürek problémák, de a halitózisnak nevezett betegség és a dohányzás is. A gyógymód a kiváltó októl függően különböző lehet, de a fogászati kiváltó okok elkerülhetők a megfelelő szájhigiénia fenntartásával. A szájvizek, mentolos rágók, cukorkák csak átmeneti eredményt adnak.

    Hogyan lehet megszabadulni a rossz leheletet okozó, nyelven lévő baktériumoktól?

    A legtöbb gyógyszertárban és drogériában kapható az erre a célra szolgáló nyelvkaparó, de egy kis fogkrém és fogkefe segítségével is megszabadulhat tőlük.

    Milyen egészségügyi problémák hozhatók összefüggésbe a rossz lehelettel?

    Az állandó rossz lehelet, vagy rossz szájíz ínyprobléma jele lehet, melyet a fogakon felépülő plakk okoz. A baktériumok az ínyt irritáló toxinokat bocsátanak ki, és kezeletlenül akár az állkapcsot is érintheti.
    Emellett gombás fertőzés, lyukas fog, vagy a szájszárazság (csökkent nyáltermelés) is okozhat kellemetlen szájszagot, valamint az olyan betegségek, mint a tüdő- vagy hörgőgyulladás, krónikus orrmelléküreg fertőzés, diabétesz, krónikus savas reflux, máj-és veseproblémák.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Rendszeresen mosom, fogselymezem a fogaimat, valamint szájvizet is használok, mégis sok a lyukas fogam. Mit tegyek?

    Valószínűleg a problémát a nem megfelelő fogmosási technika vagy étrend okozza. Az is lehet, hogy a nyálának túl savas a pH értéke. Bizonyos italok, mint a sportitalok, diétás szénsavas üdítők, és müzli szeletek rengeteg savat és cukrot tartalmaznak, mely fogszuvasodást okoz.

    Mennyi ideig segítsen a szülő gyermekének a fogmosásban?

    A jó fogmosási technikához megfelelően finom, motoros készségek szükségesek. Egyes orvosok azt ajánlják, hogy a szülő addig mossa a gyermek fogát, míg az szépen le nem tudja írni a nevét. Mások a szülő belátására bízzák ezt, ám általában a gyerekek 6-8 éves korra tanulják meg megfelelően tisztán tartani a fogaikat. Általános szabály, hogy mindig csak borsónyi fogkrémet használjon, amit még biztonsággal ki tud köpni a gyerek.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K.,fordító; forrás: WebMD
    Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?

    Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

    Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

    A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Köszönhető ez annak, hogy túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el. Ennek következtében könnyen alakul ki túlsúly, elhízás, szövődményként pedig különböző anyagcsere-, szív- és érrendszeri megbetegedések sújtanak minket.

    Tökéletes technika a cukor segítségével

    A cukorpasztával való gyantázás látszólag hasonlít a hagyományos gyantázáshoz, pedig szinte mindenben különbözik. A cukorból, vízből és citromléből kevert pasztát ugyanúgy felmelegítik, majd a növésiránynak megfelelő irányba távolítják el a bőrről. Nemcsak kíméletesebb, de hatásosabban is emeli ki a szőrszálakat, és a bőrt sem allergizálja.

    Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

    Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Ez az ajánlás nem csupán azok számára érvényes, akik valamilyen betegségben szenvednek (mint például a cukorbetegség vagy az elhízás), de megszívlelendő tanács minden egészségtudatos ember számára. Igen ám, de akkor mit válasszunk helyette, ha mégis valamilyen édes ízűt szeretnénk enni vagy inni, vagyis mivel édesítsük ételeinket és italainkat?

    Amit nem biztos, hogy tud a fogápolásról

    Belefáradt az állandó fogmosásba? Túl elfoglalt a fogselyem használatához? Ne engedjen a kísértésnek, és ne hagyja ki ezeket a napi feladatokat! A szájhigénia a tiszta foggal kezdődik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA