A gyermekek egészséges fejlődésének feltételei

MTI
megjelent:

A gyerekek egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos a rendszeres fizikai aktivitás, azonban a növekedéssel kapcsolatos szükségletek különböznek a felnőttek táplálkozási igényeitől.

Az élelmezéstudományi kérdést az Európai Élelmezési Információs Tanács folyóirata, a Food Today legújabb száma foglalta össze. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO álláspontja szerint az 5-17 éves gyerekeknek naponta átlagosan egy órát ajánlott fizikai terheléssel, lendületes vagy erős mozgással eltölteni. Ez nem csupán az erősödéshez szükséges, de az izomzat és a csontok fejlődése mellett a mozgás szabályozásának kialakításához is elengedhetetlen.

Az európai HELENA-tanulmány idén közölt adatai szerint a tizenéves fiúknak csak 57 százaléka, a hasonló korú lányoknak pedig csupán 28 százaléka mozog naponta legalább 60 percet.

A szénhidrát az elsődleges energiaforrás

A sokat mozgó, sportoló gyerekeknek olyan kalóriabevitelre van szükségük, hogy a fizikai aktivitás energiaigényén kívül fedezze a növekedés és erősödés szükségletét is. Ha ez bármilyen okból nem megfelelő, mind a fizikai, mind a szellemi fejlődés visszamarad. Ilyenkor a szervezet elsősorban a test izomszövetét használja fel.

A mozgás energiaigényéhez a szénhidrát az első számú forrás. Főleg a teljes értékű szénhidrátok fogyasztása javasolt. A szervezet a szénhidrátból cukrot, glukózt szabadít fel, amely azonnal felhasználódik a szükséglet szerint. A felhasználatlan glukóz glikogén formájában raktározódik az izmokban. Ha több "üzemanyagra" van szükség, a glikogén glukózzá változik. A hosszú fizikai igénybevételt követelő sporttal foglalkozó gyerekeknek napokkal a nagy terhelés előtt célszerű több szénhidrátot enniük.

Fontos elégséges fehérjét is fogyasztani, de téves azt hinni, hogy több fehérje, hús evése gyorsabban növeli az izmokat. Ehhez több edzés kell. A sportoló gyerekeknek ezentúl több vasra és kalciumra van szükségük, az utóbbi az erős csontok fejlesztéséhez kell. A zsírok lényeges energiaforrások, és a bennük oldódó vitaminok miatt kellenek.

A sportoló gyerekeknek bőségesen kell folyadékot, elsősorban vizet inniuk. Legjobb az izzadással járó sóveszteség miatt megfelelő sótartalmú ásványvizet inni.

Mit sportoljon a gyerek?

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvező hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.
Az egészséges életmód szemléletének kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már gyerekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk részévé fog válni. Mit sportoljon a gyerek?

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.