Túlsúly: Vízzel megőrizhető a karcsúság

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít fitten tartani a szervezetet, és megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást.

A víz nem csupán szomjoltó, aktiválja az anyagcserét is. A berlini kutató, Michael Boschmann és kollégái fiatal nőket és férfiakat vizsgáltak. Valamennyien éhgyomorra megittak fél liter vizet. Szervezetük energiaforgalma ennek köszönhetően körülbelül 30 százalékkal emelkedett, ez a hatás 60-90 percig tartott. Ilyen hatásfokú anyagcsere mellett ennyi idő alatt a szervezet 25 kalóriát éget el. Ez azt jelenti, hogy ha valaki másfél-két liter vizet iszik meg naponta, akkor körülbelül 100 kalóriától szabadulhat meg.

Mi lehet ennek a magyarázata?

Boschmann szerint a megivott víz rövid időre hígítja a vért, ami a májban egy bizonyos reflexet vált ki. Ez a reflex aktiválja a szimpatikus idegrendszert, aminek közismert feladata, hogy előkészítse szervezetünket a testi és lelki feladatokra, ehhez pedig energiára van szükség.

Boschmann ezért azt ajánlja, hogy a főétkezések között mindenki igyon meg egy pohár vizet, ez alól az általános elv alól természetesen kivételt képeznek a szív-, az anyagcsere- és a vesebetegségben szenvedők. Számukra kezelőorvosuk szigorúan meghatározott mennyiségű folyadékbevitelt ír elő. Az anyagcsere persze nem fokozható a végtelenségig, ha túllépi a határt, vízmérgezés is kialakulhat. Ezért tartsuk magunkat az ajánlott napi vízmennyiség elfogyasztásához: télen másfél, nyáron két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott.

Már azzal is sokat tehetünk egészségünk megőrzése és vonalaink érdekében, ha a napi folyadékigényünket ásványvíz vagy csapvíz formájában fedezzük. „A szervezetünknek állandóan vízre van szüksége ahhoz, hogy minden rendben működjön.”

A vízmérgezés

Vízmérgezés akkor léphet fel, ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben. A vízmérgezés akkor alakul ki, mikor a szervezet nátriumháztartása felborul a hirtelen történő nagy mennyiségű víz fogyasztásának hatására. Ez gyakori a sportolást követő folyadékvesztés pótlásánál, de valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja. A vízmérgezésről bővebben

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.