Alacsony vérnyomás: Kinél fordulhat elő?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az alacsony vérnyomás nagyon gyakori a népesség körében. A vérnyomás a nap folyamán ingadozhat is, többször elérve az alacsonynak számító értékeket. Másoknak az átlag vérnyomásértéke alacsony.

Az alacsony vérnyomás nem minden esetben okoz panaszokat szemben a magas vérnyomással.

A testfelépítés, nem, életkor és napszak

Az alacsony vérnyomás mindenekelőtt a karcsú fiatal nők problémája. Ezzel szemben a férfiaknál nincs egyértelmű összefüggés a testsúly és a vérnyomás között.

A gyerekek és a fiatalok vérnyomása gyakran alacsony, főleg a növekedési fázisban. Alacsony vérnyomás terhesség alatt és idős korban is kialakulhat.

Reggel ébredéskor is kissé alacsonyabb a vérnyomás, mint napközben, főleg időseknél, a 65 éven felüliek egy negyedénél rendszeresen előfordul.

A testmozgás szerepe

A sportolóknál sokszor előfordul tartósan alacsony vérnyomás. Az intenzív edzés különösen erősen megdolgoztatja a szívet. Nyugalomban a szív „kímélő üzemmódba kapcsol”, a szívfrekvencia és a vérnyomás ilyenkor alacsony. Ez az oka annak, hogy a rendszeresen sportolók ritkábban betegszenek meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik keveset mozognak.

Az edzetlen emberek vérnyomása gyakran rövid idő alatt csökken le, például, amikor hirtelen felállnak. Hirtelen emelkedik hőségben, evés után vagy lefekvéskor, stb. A krónikus alacsony vérnyomásban szenvedőknek ajánlott sportolniuk, mert az edzés javítja a keringésszabályozó rendszert és a szív teljesítményét.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.