Idősek gyógytornája

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

Az egészséges élet egyik fontos jellemzője a megfelelő mozgáskészség. Romlását előidézheti sérülés, krónikus betegség, vagy az évek múlása, az öregedés.

Mészáros Lászlóné, a Magyar Gyógytornászok Társasága geriátriai munkacsoportjának vezetője egy vizsgálatra utal: „ A fizikailag aktív idősnek nagyobb a vitál-kapacitása, jobb a reakcióideje, mozgás-sebessége, mint az ülő életmódot folytató hasonló korú, vagy akár fiatalabb emberé.”

Ugyanakkor szükségszerű tény - jegyzi meg -, hogy mind az általános, mind a lokális terhelhetőség más az idős, mint a fiatal embernél. Épp ezért, a gyógytornászok az egyes résztvevők biológiai korához és adott betegségeihez (azok akut vagy krónikus állapotához) szabják az edzéstervet, a gyakorlatokat.

Egyénre szabott mozgásterápiák

Alapszabály, hogy időssel nem végeztet intenzív edzést a gyógytornász, és folyamatosan figyeli a fáradás ki nem mondott (nonverbális) jeleit. Résen van, ha csökken a mozgás amplitúdója (kisebbek a mozdulatok), ha megváltozik a légzésritmus, az arckifejezés.

Víz alatti gyógytorna

A vízben alkalmazott mozgásterápia, a víz alatti gyógytorna ma már igen népszerű, és rendkívül hatékony kezelési módszer. A szárazföldi mozgásnál a gravitáció, valamint a külső ellenállás befolyásolja a
mozgáshoz szükséges erőt és az izommunkát. Ezzel szemben a vízben - a víz mélységétől függően - jóval kisebb gravitációs erő érvényesül. Víz alatti gyógytorna

A teljesen inaktív 60 év felettieknek nem ajánlott a zenére végzett gyakorlat. Viszont akik korábban is részt vettek aerobik programokon, folytathatják, feltéve, ha a gyakorlás orvosi ellenőrzés mellett zajlik és megfelelő tesztek előzték meg. Kérdőívekből az derül ki, hogy sok idős örömmel vesz részt játékos mozgásokban.

Gyakran tapasztalják a gyógytornászok, hogy a kondicionáló tornára járók egy része elég hamar kimarad, mert nekik túl megterhelő a fiatalabbak lendületes, gyors mozgása. Az egyes gyakorlatokhoz fölvett testhelyzet sem mindig kellemes. Csontritkulás esetén nem is ajánlott (egyeseknek tilos) állva, ülve törzshajlításos gyakorlatot végezni. Akinek fáj a térde, nehezen fekszik le a tornaszőnyegre, nehezen kel fel, a négykézláb állás is zavaró, kényelmetlen.

Akinek az optimálisnál magasabb a vérnyomása, nem ajánlott a négykézláb vagy mély kúszó helyzetben végzett karemelgetés sem. Fontos volna elmagyarázni a tornázónak, hogy a felső végtaggal végzett testmozgások – ugyanakkora oxigénfelvétel mellett – lényegesen magasabb pulzus- és vérnyomásértékkel járnak, mint a futás vagy a biciklizés.

Ismerni kell a beteg előéletét!

A legtöbb idősre azonban a fentiek nem vonatkoznak, mert ők nem járnak edzőtermekbe, gyógytornásszal pedig csak kivételes helyzetben, például kórházban fekvés alkalmával találkoznak. Sokuknak elsősorban a séta, a kirándulás jelenti a fizikai aktivitást, aminek különösen jó hatása van ebben az életkorban.

Tanulmányok igazolják, hogy azoknak a 70-es éveikben járóknak, akik legalább fél órát gyalogolnak naponta, erősebbek a lábizmaik, csontjuk több kalciumot tartalmaz, vérük triglicerid szintje alacsonyabb.

A sétálókkal szemben azonban magas a kerti munkát végzők aránya, ami a gyógytornász számára nem jó hír, jegyzi meg Mészáros Lászlóné. Az ilyen mozgás ugyanis sok törzshajlítással jár, ami fokozza a mozgásszervi kopásos panaszok amúgy is nagy számát.

A geriátriai szakember úgy véli, módot kellene találni rá, hogy az idősebbek megtanulják a gerincet kímélő munkamozdulatokat, és az ergonómiailag nekik leginkább megfelelő szerszámok használatát. Ha pedig már kialakulnak elváltozások, a panaszaik csökkentésére, gyógytornász segítségével kellene gyakorlatokat végezniük, ami esetükben tercier prevenciót jelenthet.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Cikkajánló

Gyógytorna
Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizikoterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.