A szellőztetés ellensúlyozza a fűtés káros hatásait

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A fűtött levegő ingerli a nyálkahártyát, aminek a következménye a szem kiszáradása és orrvérzés is lehet.

A fűtés elvonja a levegő nedvességtartalmát és kiszárítja a nyálkahártyát. A száraz, meleg levegő negatív hatásainak elkerülése érdekében ne melegítse fel túlságosan a levegőt, állítsa kisebb hőfokra a fűtőtestet, vagy ha erre nincs mód, kisebb időszakokra kapcsolja le a fűtést.

A rendszeres levegőmozgás segít: szellőztesse át friss levegővel a szobát vagy az irodát rendszeres időközönként öt-öt percig! Ez sokkal hatékonyabb megoldás, mintha folyamatosan nyitva tartaná a bukóablakot.

Mi segíthet még?

A párásítók is segíthetnek a száraz fűtött levegő nedvességtartalmának helyreállításában. Ezekkel kapcsolatban azonban oda kell figyelni arra, hogy a vizet és a szűrő részt (ha tartozik hozzá) rendszeresen cserélni kell. Különben könnyen megtelepedhetnek benne a kórokozók, amik aztán a levegőbe jutnak, és így több kárt okozna, mint amennyit használ körültekintő alkalmazás mellett, ezért ha hajlamos elfelejtkezni a rendszeres vízcseréről, inkább ne ezt a módszert válassza. Ha úgy érzi, hogy orrnyálkahártyája kiszáradt, esetleg vérzik is az orra, szükség esetén használhat tengeri sós orrspray-ket, melyek hosszú távú alkalmazás mellett sem irritálják a nyálkahártyát.

Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban

A fűtési szezon kezdetén nem árt néhány szót ejteni a lakás ideális hőmérsékletéről, a megfelelő páratartalomról. Természetesen nem mindegy, hogy milyen helyiségekről és a család mely tagjairól van szó. Más ugyanis az optimális levegőminőség a nappali illetve a hálószoba, vagy egy idősebb és egy fiatalabb családtag esetén. További részletek az optimális lakáshőmérsékletről

Tovább Így szellőztessen helyesen a COVID-19-járvány során

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.