Könnyítse meg gyermeke számára az iskolakezdésre való átállást

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Néhány tanács, melyek elősegítik gyermeke számára a nyári felhőtlen kikapcsolódás utáni iskolakezdéssel járó nehézségek leküzdését.

Rendszeres lefekvés

Ha minden este ugyanabban az időben küldi ágyba gyermekét, az segít fizikálisan és mentálisan is felkészülni az iskola szezonra. Noha nagy a kísértés, hogy a hétvégén engedjünk ebből a rutinból, próbáljon meg következetes lenni. A késői órákban történő lefekvés megnehezíti a szokásos menetrendre való visszaállást.

Kapcsolja ki a tévét!

Közvetlenül lefekvés előtt ne engedje gyermekének a TV nézést. Az izgalmas, akciódús, erőszakos jelenetek túl stimulálólag hatnak közvetlenül lefekvés előtt, ami megnehezíti az elalvást, illetve a nyugodt, mély alvást.

Legyen egy esti rutin

A szokásos esti, lefekvés előtti rutin segít a gyermeknek a nap végén lehiggadni, elaludni. Ilyen lehet kisebbeknél a fürdés utáni közös meseolvasás, nagyobbaknál pedig a beszélgetés a nap eseményeiről, vagy a gyermeket foglalkoztató kérdésekről. Lehetőleg az esti programok fürdés után már mind a gyerek szobájában, vagy annak környékén történjenek. Ha már egyszer a gyerek ágyba bújt, ne engedje, hogy onnan kimászkáljon még egy utolsó puszira, pótvacsira sem.

A háló legyen megnyugtató

Figyeljen arra, hogy a gyermek hálórészében megnyugtató, harmonikus környezetet teremtsen, ami segíti az elalvást. A hőmérséklet legyen kellően hűvös nyáron, és megfelelően meleg télen, illetve sötétítse el a szobát az éjszakai alváshoz!

Ki az elektronikával a hálóból!

Meglepő módon már a 6 évesek jelentős részének is van tv, számítógép, videojáték vagy telefon a szobájában! Mindez nehezíti az elalvást, hiszen nem csak nehéz rávenni őket ezek kikapcsolására, de nagy a kísértés arra is, hogy az ágyból kibújva bekapcsolják ezeket a készülékeket.

Ez is érdekelheti A tévénézés hatása a gyerekekre

Csökkentse a koffeint!

A koffein a gyerekeket is felpörgeti, ezért csökkentse a napközben bevitt koffeinmennyiségüket! A kólában, csokoládéban, kakaóban egyaránt megtalálható, és fogyasztás után még 6 órán át kimutatható a szervezetben!

Mozgás

Figyeljen arra, hogy a gyerek eleget mozogjon napközben. Így nemcsak egészségesebb lesz mind testileg és szellemileg, de biztos, hogy nem is fog túltengeni bennük az energia még este is.

Noha nagy a kísértés, hogy elcsábuljunk gyermekünk könyörgésének, miszerint még egy utolsó filmet hadd nézzen meg, vagy még félórácskát hadd maradjon fenn, higgye el, ha következetes marad a lefekvési idővel kapcsolatban, annak pozitív hatása lesz a gyermek hangulatára és egészségére is. A megfelelő mennyiségű, nyugodt alvás biztosítása az egyik leghasznosabb dolog, amit gyermekéért tehet.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: WebMD
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Király Balázs, gyermekorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.