Kiemelten egészségtelen élelmiszerek - Az ÁNTSZ véleménye a termékdíjról

ÁNTSZ
megjelent:

A Népegészségügyi Termékdíj legfontosabb üzenete, hogy a hazai lakosságot az egészséges táplálkozás felé terelje, csökkentve azon élelmiszerek fogyasztását, melyek egészségtelennek tekinthetők, s amelyek bizonyítottan felelősek számos súlyos betegség kialakulásáért - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján, az antsz.hu-n.

A cukros üdítőitalok kiemelten egészségtelen élelmiszerek

Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok

Az egészségtelen táplálkozás és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények?
Mennyire hatékony a só- és cukoradó?

Mindezek alapján a cukros üdítőitalok – melyek fogyasztása a lakosság széles körét érinti, és szoros összefüggésben van egyes, a lakosság jelentős részét érintő kórképekkel – a kiemelten egészségtelen élelmiszerek sorába tartoznak.

Cukros üdítőitalnak tekintünk minden olyan italt, mely szénsavval dúsított, és hozzáadott cukrot tartalmaz. A cukros üdítőitalok egészségkárosító hatása tudományosan bizonyított, növeli az elhízás, a II-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasztásuk jelentős energiatartalmuk ellenére az éhséget nem csillapítja, így többletenergiaként jelentkezik.

A cukros üdítő elfogyasztása során a finomított cukortartalom miatt növekszik a szérum triglicerid szintje, a vérnyomás, csökken a HDL-C szint, a magas glikémiás terhelés pedig inzulinrezisztenciát eredményez. Egy középiskolások körében végzett vizsgálat szerint minden további adag cukros üdítő elfogyasztásával az elhízás valószínűsége 60 százalékkal nő.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható tényezők. Bővebben

A cukros üdítők negatívan befolyásolják az ízérzetet is. Különösen gyerekeknél kimutatható volt, hogy akik víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes élelmiszereket (pl. zöldség, gyümölcs) nem találják ízletesnek, így nem is fogyasztják azokat.

Az elfogyasztott cukros üdítőital mennyiségének növelésével az egészségkárosító hatás fokozódik. A 88.520 nő részvételével, évtizedek óta zajló követéses vizsgálat, a Nurses' Health Study szerint a koszorúsér betegségek kockázata azoknál a nőknél, akik egy adagot fogyasztottak naponta 23%-al, míg, akik kettőt, vagy annál többet 35 százalékkal nőtt azokhoz a nőkhöz képest, akik havonta, vagy annál ritkábban fogyasztották azt.

Mennyien fogyasztanak cukros üdítőket?

Koleszterintáblázat

Tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

Az úgynevezett HFSS élelmiszerek (High Fat, Sugar, Salt), melyeknek magas a zsír, cukor és sótartalma, nagy az energiasűrűségük, de értékes tápanyagot ugyanakkor alig tartalmaznak, a táplálkozási piramis csúcsán helyezkednek el, azaz minimális fogyasztásuk ajánlott. Ezek az egészségtelen élelmiszerek bizonyítottan növelik az elhízás, cukorbetegség magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek előfordulását.

Az egészségesebb élelmiszerkínálat – szakmai kifejezéssel a reformulácó – bármilyen módon történő elérésének haszna népegészségügyi szempontból felbecsülhetetlen: a helyes táplálkozással csökkenthető ugyanis a betegségek előfordulási gyakorisága, és nő az állampolgárok minőségi életéveinek száma.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.