D-vitaminpótlás terhesség alatt

Medipress
megjelent:

Korábban sokáig óvatosan kezelték a terhességi D-vitamin-pótlást, de a Journal of Bone and Mineral Research című folyóiratban megjelent jelentésből az derül ki, hogy még nagy adagban is biztonságos és hatékony az egyébként egészséges kismamák számára. Nem találtak mellékhatást még a legmagasabb adagolás mellett sem.

A charlestoni Dél-Carolina Egyetem orvosi karának kutatócsoportját Dr. Bruce Hollis vezette. Véletlenszerű kontrollált kísérletet végeztek egészséges kismamák bevonásával, hogy megvizsgálják, a D-vitamin kiegészítés dózisának változtatásával miként tartható fenn a vitamin 32 nanogramm/ml szintje a vérben biztonságosan.

„A D-vitamin pótlása a terhesség során elég ellentmondásos a magzatra gyakorolt lehetséges káros hatásokkal kapcsolatos félreértések miatt. Meglepő módon a tudományos vita csekély mértékben haladt előre azóta, hogy Dr. Gilbert Forbes 1963-ban 200 IU-ban határozta meg a napi javasolt adagot, nagyjából a hasára ütve.”

Mennyi az ideális D-vitaminbvitel?

A D-vitamin rizikója terhességben kevéssé ismert, de megállapították, hogy szerepet játszik a homeosztázisban, a szervezet belső szabályozásában. Hiánya érintheti az immunrendszert, a hasnyálmirigy és a keringés rendszerének működését. Dr Hollis csapata 350 terhességet kísért figyelemmel, a résztvevők változatos etnikai, társadalmi, gazdasági háttérrel rendelkeztek. A terhesség 12-16. hetében jártak a kísérlet kezdetekor. Véletlenszerűen osztották őket három csoportra, melyek közül az egyik 400 IU, a második 2 000 IU, a harmadik 4 000 IU D-vitamint kapott naponta. A 4 000 IU vitaminpótlásban részesülő nőknél maradt meg leginkább a vitamin ajánlott szintje a vérben. „A tanulmány résztvevőinél a napi 4 000 IU volt elegendő ahhoz, hogy fenntartsa a normális anyagcserét. A biztonságot illető több évtizedes spekulációt követően pedig kimutattuk, hogy a D-vitamin pótlása biztonságos és hatékony is egyben.” – mondta Dr. Hollis.

Milyen ételeket fogyasszon terhesség alatt?

Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön. Természetesen nem mindegy, hogy mindezt milyen formában vesszük magunkhoz. Felsoroljuk azokat az ételeket, melyek fogyasztásával nemcsak többlet kalóriához jutunk, hanem megfelelő vitamin- és tápanyagforrást jelentenek a babának és mamának egyaránt. Milyen ételeket fogyasszon terhesség alatt?

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.