Az alkohol és a hőség rossz párosítás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A nagy hőségben kerüljük az alkoholos italokat! Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben megviseli a keringési rendszert, olyannyira, hogy az akár össze is omolhat.

Különösen az időseknek, a betegeknek és a gyenge egészségi állapotúaknak kell nagyon vigyázniuk.

Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Az alkohol (ahogy a tea és a kávé is) és a hőség fokozza a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, a vérkeringés összeomolhat, és eszméletvesztés következhet be. Mindemellett a szívet is megterheli. Az izzadás létfontosságú szerepet tölt be, a hőleadást és a túlhevülés megakadályozását szolgálja, ennek segítségével lehet szervezetünk hőmérséklete állandóan 37 oC körüli. Ám az izzadsággal vizet és ásványi anyagokat veszítünk, amit csak alkoholmentes italok fogyasztásával lehet pótolni.

A szív- és vesebetegségekben szenvedők nem fogyaszthatnak sok folyadékot, kérjenek tanácsot orvosuktól, a nyári folyadékpótlással kapcsolatban!

Alkohol helyett ásványvíz!

Alkoholos italok helyett igyon inkább ásványvizet, cukrozatlan gyümölcslevet vagy csapvizet. Ezek egészségesek, kalóriaszegények, és oltják a szomjúságot.

A kiszáradás (dehidratáció) első jele a szájszárazság, a koncentrációs képesség romlása és a fejfájás. Ezen segít, ha árnyékba húzódunk és iszunk valami egészséges italt. Az idős emberekre is figyeljünk oda, hogy elegendő folyadékot igyanak, és a gyerekekre is, hisz az ő testfelületük relatív nagyobb, mint a felnőtteké, ezért a nagy melegben sokkal több folyadékot veszítenek, amit pótolni kell.

Tovább Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.