Hőség és egészségünk

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

A nyári hőség majdnem minden második 60 év feletti ember szervezetét nagyon megterheli, de az egészséges fiatalabb emberekre is komoly veszélyt jelenthet, ha nem figyelnek oda magukra, és nem tartják be a szükséges viselkedési szabályokat. A nagy hőség többek között szív- és érrendszeri-, valamint reumás panaszokat, migrént és görcsöket okozhat.

Aki hasonló betegségekben szenved, vagy a nagy meleg miatt alakulnak ki nála a tünetek, kerülje ilyenkor a testi aktivitást! Ha nem mond le a mozgásról, a sportolást mindenképp a kora reggeli vagy az esti órákra időzítse.

Mit tehetünk még a hőség okozta problémák elkerülése érdekében?

  • Nagyon fontos a megfelelő ruházat is, ami legyen világos és szellős.
  • A közlekedéssel is legyünk óvatosak! Mivel a hőség növeli a reakcióidőt és korlátozza a koncentrációs képességet, fokozódik a balesetveszély.
  • Az egészségügyi problémákkal, betegségekkel küzdő páciensek mindenképp kérjenek tanácsot orvosuktól a hőség kezelésével kapcsolatban!
  • A hozzátartozóktól pedig még több odafigyelést követel a nyári hőség, hisz ilyenkor az idős emberek segítségre szorulnak.
  • Figyeljen oda háziállataira is, biztosítson számukra árnyékos helyet és mindig hozzáférhető, friss ivóvizet!
  • Járműben semmilyen élőlényt ne hagyjon, rövid időre sem!

Az idősekre és gyerekre különösen nagy figyelmet fordítsunk!

Tekintettel a fokozódó hőségre az orvosok a folyadékutánpótlás fontosságára hívják fel a figyelmet, különösen az idősek és gyerekek esetében. Az izzadással sok fontos ásványi anyagot veszítünk. Ennek pótlására nátriumtartalmú ásványvizet, hideg gyümölcsteát vagy gyümölcslevet a legjobb fogyasztani. Kerülendő azonban a kávé, a fekete tea, illetve az erősen cukrozott és alkoholos italok, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből. Ilyenkor ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, a megszokottnál több ásványvizet igyunk, ez nem vonatkozik az anyagcsere-, a vese-, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre, akiknek árthat a túl sok folyadék.

Nagy szerepe van az étkezési szokásoknak és az elfogyasztott ételeknek is. Nehezen emészthető ételeket ne együnk a meleg napokon! Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, viszont kerülje a zsíros, nehéz ételeket, hogy ne terhelje meg szívét és ereit. A gyümölcsöknek és a salátának ráadásul magas a víztartalma, ami a folyadékpótlás egy részét is biztosítja.

Nyáron a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése is problémás lehet. Minden gyógyszerszedéssel kapcsolatos változtatást feltétlenül meg kell, hogy beszéljen orvosával! Extrém hőségben kerülje a megterhelő testi aktivitást!

A nagy hőségre való tekintettel a gyerekek is kerüljék a szabadban a túlzott megerőltetést. Az ózonréteg elvékonyodása miatt átjutó UV-sugarak különösen nagy veszélyt jelentenek a gyerekek érzékeny szervezetére. Magas faktorszámú naptejjel kenjék be a gyerekek bőrét, és gondoskodjanak róla, hogy elegendő folyadékot fogyaszthassanak!

Tovább A hőkollapszus - Mit tegyünk az ájult emberrel?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - K. J., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.