• Az elhízott emberek kevésbé érzik az édes ízt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Bristol és Bangor Egyetem kutatói most először mutatták ki, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek kevésbé érzik az üdítőitalok édes ízét, ugyanakkor tudat alatt jobban vágynak az édes ételekre.

    Hirdetések

    Győzze le az édesség utáni vágyat!


    Ha azt veszi észre, hogy az édességek elfogyasztása csak még jobban felkelti Önben a további vágyat néhány finomság iránt, akkor nincs egyedül.Hogyan tudja megszüntetni az édességek utáni sóvárgást egyszer s mindörökre?
    Győzze le az édesség utáni vágyat!>>

    A vizsgálatokból az is kiderült, hogy ha egy egyébként nem elhízott ember négy héten át naponta kétszer iszik cukrozott italt, azáltal ízlelő érzéke tompulni, az édes ízek iránti vágya viszont nőni fog, főleg azoké, akik amúgy addig nem voltak édesszájúak.

    A kísérlet során sovány és elhízott embereket kértek fel, hogy osztályozzák, mennyire érzik és élvezik az édes és sós ízeket. Az első kísérletből kiderült, hogy a túlsúlyosak kevésbé érezték édesnek ugyanazokat az italokat, mint a vékonyak, a későbbi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a kövérebb emberek jobban vágytak az édes ételekre. Az összesített eredmények tehát egyértelműen arra utaltak, hogy az elhízottak kevésbé érzik az édes, cukros ízeket, mégis jobban vágynak az édes ételekre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatot irányító Dr. Hans-Peter Kubis, a Bangor Egyetem Sport, Egészség- és Testmozgástudomány Tanszékének munkatársa így nyilatkozott: „A kutatásból kiderült, hogy már egész kevés édes táplálék is elég ahhoz, hogy megváltoztassa valakinek az ízérzékelését. Fel kell készülni egy nagymértékű egészségügyi katasztrófára, hiszen szaporodnak az elhízott és a kettestípusú cukorbetegséggel küzdő emberek.” Dr. Kubis véleménye szerint az lenne a megoldás, ha megadóztatnák a cukros ételeket, és a befolyt összeget az egészségügyre fordítanák.

    Dr. Lucy Donaldson, a Bristol Egyetem Pszichológia és Gyógyszertani Tanszékének munkatársa hozzátette: „Azt eddig is tudtuk, hogy bizonyos körülmények között változik az egyének ízérzékelése, de, hogy mindezt már néhány pohár édes itallal el lehet érni, az igazán meglepett minket.”

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA