Kevés fény, tél, D-vitamin-hiány

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A D-vitamint a szervezet az UVB-sugárzásra reagálva állítja elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában és egyéb ételekben is. Kevés napfény, tejallergia vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitamin-hiány léphet fel.

A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontokhoz, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételét. Hiánybetegségeként ismert az angolkór. Ilyenkor a csontszövetek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, és ez a csontok puhaságához, a csontváz deformálódásához vezet.

A D-vitamin-hiány tünetei és lehetséges szövődményei

A csontfájdalom és az izomgyengeség D-vitamin-hiányra utalhat. A vér alacsony D-vitamin-szintje fokozza az alábbi egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát:

  • angolkór
  • szív és érrendszeri halálok
  • kognitív problémák idősebbeknél
  • asztma előfordulása gyerekeknél
  • rákos megbetegedés nőknél
  • hipofoszfatémia (a vér alacsony foszfátszintje)
  • hiperparatiroidizmus (mellékpajzsmirigy-túlműködés)
  • csontritkulás
  • pikkelysömör

A D-vitamin-hiány lehetséges okai

Mivel a legtöbb természetes D-vitamin-forrás állati eredetű, ezért a szigorú vegetáriánusoknál gyakran előfordul a D-vitamin-hiány. Ha valamilyen okból kevés napfény éri vagy érheti a testfelületet, akkor szintén kialakulhatnak hiánybetegségek. A legerősebb napsugárzás az egyenlítő mentén éri az embereket, de a napsugarak gyengeségét nem csak az egyenlítőtől való távolság befolyásolja, hanem a levegőszennyezettség is. A sötét bőrű emberek bőre több melanint tartalmaz, ami gátolja a D-vitamin képződését.

A szervezet öregedésével a vesék nehezebben alakítják át aktív formájába a D-vitamint, és ez szintén növeli a vitaminhiány kialakulásának kockázatát. Előfordul, hogy bizonyos betegségek – pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, cisztás fibrózis - következményeként a vékonybél képtelen kivonni a vitamint a táplálékból. A túlsúlyosság ugyancsak rizikótényező, mivel a D-vitamint a véráramból a zsírsejtek vonják ki.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.