• EHEC fertőzés: Még mindig nem tudják mi a hasmenésjárvány oka

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tekintélyes szakértők és több mezőgazdasági szervezet képviselői élesen bírálták az illetékes német hatóságokat az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvánnyal kapcsolatos melléfogásokért.

    Bírálják a német hatóságokat

    EHEC fertőzés: Nem a spanyol uborka okozza


    Mégsem a spanyol uborka a vétkes a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért - közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.
    EHEC fertőzés: Nem a spanyol uborka okozza>>

    A bírálatokból egyformán kijutott a kormánynak és a Robert Koch országos járványügyi intézetnek, amiért több mint két héttel az eddig legalább 15 halálos áldozatot követelő járvány kitörése után az okok felderítésében egy tapodtat sem jutottak előre.

    Több szerdai nyilatkozatból kitűnt, hogy elhibázottnak tartják a hatóságok információs politikáját is, különös tekintettel azokra az elsietett és megalapozatlan állásfoglalásokra, amelyek szerint a járványt coli baktériummal fertőzött spanyolországi uborka, illetve néhány észak-németországi zöldségfajta okozta.

    Hirdetések

    Hatalmas veszteségek

    EHEC: Háromszázan életveszélyben


    Már 12-re növekedett a németországi hasmenésjárvány áldozatainak a száma, és hétfő délutáni adatok szerint eddig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen, apró derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hét végén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.
    EHEC: Háromszázan életveszélyben>>

    A szerdai újságok beszámoltak arról, hogy különösen spanyol részről bírálták a német kormányt az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek Debrecenben tartott nem hivatalos tanácskozásán. Idézték az illetékes spanyol minisztert, aki mélységes csalódottságának adott hangot a német válságkezelés miatt, utalva arra, hogy a spanyolországi uborka minden alapot nélkülöző meggyanúsítása az ország mezőgazdaságának eddig hetente mintegy 200 millió eurós kárt okozott.

    Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóságok az előző nap beismerték: a különböző laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a fertőzést - az előzetes feltételezések ellenére - nem a Spanyolországból importált uborka okozta. Változatlanul érvényben van viszont a különböző észak-németországi zöldségfajták - mindenekelőtt a paradicsom, az uborka és a saláta - fogyasztására kiadott figyelmeztetés, miközben a hatóságok beismerték, hogy ezekre vonatkozóan sem rendelkeznek konkrét bizonyítékokkal. A német parasztok veszteségei ugyanakkor óriásiak, és szervezeteik a kormánytól, valamint az Európai Uniótól sürgetnek kártérítést.

    Egyre többen mondanak le a zöldségekről

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A felmérések szerint a járvány következtében fokozatosan változnak a németek táplálkozási szokásai. Mind többen mondanak le - legalábbis egyelőre - a nyers zöldségek fogyasztásáról, az étkezdékben a meggyanúsított zöldségek lekerültek az étlapról, a salátabárok kiürültek, a McDonald's-üzletek a különböző hamburgereket kérésre minden zöldség nélkül kínálják, miközben új világ köszöntött a különböző híres németországi kolbászokra, a "wurstokra".

    Egyre több a fertőzött beteg

    A legfrissebb adatok szerint immár több mint 1500-at tesz ki a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. Változatlanul nagy aggodalomra ad okot, hogy több százan a legsúlyosabb tünetekkel, azaz a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködnek, ami vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget jelent. A fertőzés következtében egyre több betegnél észlelnek központi idegrendszeri károsodásokat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

    A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

    Táplálkozási tippek az immunrendszer egészséges működésének megőrzéséhez

    Az immunrendszer működését helyes táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással edzhetjük, erősíthetjük.

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    Mikor szedjünk probiotikumot?

    A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

    Gyomorégés és hasmenés - Az orvos válaszol

    Már egy ideje ég a gyomrom, időnként fáj a bal bordaív alatt és gyakran van hasmenésem, de úgy hogy szaladnom kell. Ez teljesen megkeseríti az életemet. Kérem adjon tanácsot, hogy hová forduljak, mi lehet a bajom? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA