Kiránduláshoz, utazáshoz: 8 alapdolog az elsősegély készlethez

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Itt a nyár, az osztálykirándulások, nyaralások, túrázások ideje. Cikkünkben összeszedtük, mi az a 8 dolog, ami nem hiányozhat egy alap elsősegély készletből, ám mégis elfér egy kis neszesszerben, hogy bármikor, bárhova magával vihesse.

Csipesz

A csipesz alapvető részét képezi minden elsősegély-készletnek, és különösen ajánlott, ha túrázni megy, vagy egyéb kültéri szabadidős elfoglaltságra készül. Egy szálka vagy kullancs eltávolításának legbiztonságosabb módja, ha csipesszel tesszük azt. Minden használat előtt és után alaposan fertőtlenítse a csipeszt!

Fájdalomcsillapító spray vagy krém

A fájdalmas darázscsípések, vagy viszkető hangya/pókharapások enyhítésére legyen Önnél fájdalomcsillapító, hűsítő spray vagy krém, melyek gyors enyhülést biztosítanak.

Kézfertőtlenítő és/vagy gumikesztyű

Sebkezelési praktikák

Ebcsont beforr - mondják gyakran, főként gyerekeknek. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Ha vannak is a testfelszínt borító hámrétegnek kisebb sérülései, melyek valóban nyom nélkül gyógyulnak, a komolyabb esések következményei tartós gondot okoznak, s olykor maradandóak. Sebkezelési praktikák

Amennyiben barátja, hozzátartozója megsérül az út során, minden bizonnyal a legutolsó dolog, amit tenni szeretne, hogy piszkos kezével tovább fertőzze a sebet. Az alkohol alapú kézfertőtlenítő gélek, törlőkendők hatékonyan fertőtlenítik a kezet, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz. Fertőtlenítse kezét, mielőtt latex kesztyűt húzna, majd a sebellátás után is.

Fájdalomcsillapítók

Egyetlen elsősegély-készlet sem teljes fájdalom-és lázcsillapító nélkül. Az aspirin vagy ibuprofen tartalmú készítmények a legközismertebb, vény nélkül is kapható láz-és fájdalomcsillapítók, ám figyeljen arra, hogy az Aspirin használata nem ajánlott 18 éves kor alatt a Reye-szindróma veszélye miatt.

Gézlap és ragtapasz

Sebek és vérzések ellátása

Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is! Sebek és vérzések

A vágások, horzsolások, kisebb sérülések kezelésére használjon gézlapot, mellyel enyhe nyomást kell kifejteni mindaddig, míg a vérzés nem hagy alább. Ragtapasszal használva a gézlap kiváló fedőkötést biztosít a sebek védelmére. A kisebb vágások, horzsolások ellátására a különféle méretekben kapható sebtapaszok is kiválóak.

Sebfertőtlenítő

A kötözés előtt nem árt fertőtleníteni a sebet. Az antiszeptikus krémek, folyadékok, sprayk kiváló sebfertőtlenítők, ha nincs a közelben tiszta víz. A steril víz, vagy a sóoldat (pl. kontaktlencse folyadék) használata jó megoldás, ha a szemet kell kiöblíteni, de kiválóan alkalmazható más sérülés lemosására is. Kisüveges változatban könnyen elfér bárhol.

Antibiotikumos krém

Az antibiotikumos krémek sokoldalúan felhasználhatóak: a kisebb sebeket megvédik az elfertőződéstől, a területet nedvesen tartja, ami segíti annak lélegzését, és megakadályozza, hogy a seb a kötéshez ragadjon.

Antihisztaminok

Mindig legyen Önnél az allergiás reakciók (pl. rovarcsípések) kezelésére szolgáló antihisztamin. Kerülje az antihisztamin krémek alkalmazását, mivel ezek egyes embereknél tovább rontják az allergiás reakciót. A súlyos allergiában szenvedőknél nem árt, ha van epinephrin, mely anaphylaxia esetén életet menthet.

Ha összeszedte a mobil elsősegély-készlet elemeit, fontos, hogy azokat tisztán és szárazon tartsa. Egy jól záródó, vízálló tasak vagy neszesszer kiváló tárolója lehet mindennek.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.