Érzékenyek a fogaim - Mit tehetek?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Ha a fogíny és a fogágy hosszabb időre visszahúzódik, fogínyrecesszióról beszélünk. Ez korlátozza a metsző- és szemfogak normális működését.

A fogak hosszabbnak tűnnek, mivel a fognyak kilátszik. A fognyak érzékenyen reagál a melegre, hidegre, a nyilalló, szúró fájdalom azonban pár percen belül elmúlik. A forró italok vagy a fagylalt élvezete az érintettek számára legtöbbször lehetetlen.

Mit tehetünk mi magunk?

Akinek érzékenyek a fogai, annak kerülnie kell a fájdalmat kiváltó ételeket, italokat. Ideiglenesen le kell mondani a forró és hideg italokról. A fogkrémnek, amit használ, semmilyen agresszív csiszolóanyagot vagy világosító összetevőt nem szabad tartalmaznia. Kaphatók speciálisan az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek, melyek amino-fluoridot tartalmaznak. A fluoridos sók nem csak a fogíny visszahúzódásának folyamatát korlátozzák, hanem a fogzománcot is erősítik.

Fogas kérdés: Hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.
Hogyan mossuk helyesen fogainkat?

A fogkrémek használata után ajánlott a hozzájuk illő, antibakteriális hatású öblögető szájvizet alkalmazni. Az érzékeny fognyak tisztítására is alkalmas fogkefék különösen puhák, és kellemetlenségek nélkül használhatók, mivel az érzékeny fogaknak sokszor már a hagyományos fogkefe érintése is fájdalmat okoz.

A fogínyt naponta ujjaink körkörös mozdulataival masszírozzuk meg, hogy vérellátása javuljon. Ha az érzékenység és a fájdalom nem múlik el néhány napon belül, forduljon segítségért fogorvoshoz!

A fogérzékenység megelőzése

A fogakat nem kell vadul súrolni, ehelyett rendszeresen, legalább napi két alkalommal puha vagy közepes keménységű fogkefével megtisztítani. Körkörös mozdulatokkal mossuk meg mindkét fogsorban a fogak külső és belső oldalait és a rágófelületüket. A fogmosás 3 percig tartson, a fogak közötti részek tisztításához használjon fogselymet.

Az elektromos fogkefék előnye, hogy biztosan megfelelő mozdulatokkal tisztítják a fogat, és hogy a fogínyt nem sértik meg. Néhány elektromos fogkefe hangot is ad, ha túl erősen nyomja fogaihoz. Ha rendszeresen jár fogorvoshoz, és időnként a professzionális fogtisztítást (fogkő-eltávolítás) is elvégezteti, sok bosszúságtól és fájdalomtól kíméli meg magát.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundezaehne24.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.