• Az antibiotikumok és veszélyeik

        Szerző:
        WEBBeteg

        Kevés dolog létezik a hétköznapi orvostudományban, ami nagyobb port kavarna, több kételyt ébresztene, és szélesebb körben terjesztene tévhiteket, mint az antibiotikumok kérdése. Utánanéztünk a részleteknek, a veszélyeknek és a lehetőségeknek.

        Antibiotikum


        A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok.
        Antibiotikumok és tévhitek

        Az antibiotikumok a modern orvoslás egyik legfontosabb szerei, melyek a bakteriális fertőzéseket, betegségeket kezelik. Fontos tehát, hogy megértsük: az antibiotikumok nem használhatók bármilyen fertőzés ellen. A vírusos fertőzések nagy részére semmilyen hatással nincsenek. Különböző típusok léteznek: egyes fajták csak bizonyos baktériumokat ölnek meg, mások szélesebb spektrumban, a baktériumok különböző fajtáira hatnak.

        Veszélyes lehet az antibiotikum?

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Ha például vírusos influenzára antibiotikumot kapunk, lehetséges, hogy a vírusra semmilyen hatással nem lesz, a szervezet számára fontos, jó baktériumokat viszont kiirtja, s ezzel felborítja az emésztőrendszer egyensúlyát. Ezért kizárólag az orvos által előírt esetben, időben és mennyiségben szedjünk antibiotikumokat.

        A legnagyobb veszéllyel a túl gyakori antibiotikum-kúra járhat. Ha a baktériumok túl gyakran találkoznak az őket támadó gyógyszerrel, lehetséges, hogy ellenállást fejlesztenek ki, és ahelyett, hogy elpusztulnának, megerősödnek és elszaporodnak. A kezelés ilyenkor nemcsak, hogy eredménytelen marad, de a beteg állapota még súlyosbodhat is.

        Az ilyen jellegű kezelésnek mellékhatásai is lehetnek: a túlérzékenyeknél allergiás reakció léphet fel – ahhoz, hogy az allergiás tüneteket legközelebb megelőzd, feltétlenül jegyezd meg, milyen antibiotikumra voltál érzékeny. A jótékony bélbaktériumok kiirtása gyakran okozhat hasmenést vagy bélgyulladást is. Hosszú távon ez a szervezet védekezőképességét is csökkentheti.

        A probiotikumok

        Az antibiotikumokkal okozott károk azonban megelőzhetők vagy orvosolhatók. A legbiztosabb megoldást az jelenti, ha antibiotikum szedésének időtartama alatt és az azt követő körülbelül egy héten keresztül probiotikum használata mellett döntünk.

        A probiotikumok szedése mellett a jótékony baktériumokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, helyes táplálkozással mi is tehetünk érte, hogy minél gyorsabban helyreálljon az emésztőrendszerünk egészsége. Fogyaszthatunk borsót, babot, articsókát, hagymát, banánt, élőflórás joghurtot, kefirt! De mindenekelőtt kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, ugyanis vannak olyan antibiotikumok, melyek felszívódását gátolják a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztása, és ezzel hátráltatjuk gyógyulásunkat.

        Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

        Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
        Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

        Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

        Legutóbb frissült:
        Címkék: Antibiotikum,
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

        Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

        Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

        A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

        Nem mindig az antibiotikum a megfelelő gyógymód

        A visszatérő felfázásos betegségeknél sokszor alkalmazták régen az antibiotikum kúrát, pedig szelídebb gyógymóddal is eredményeket lehet elérni. Az antibiotikum nemcsak a rossz baktériumokat pusztítja el, de a jó baktériumokat is, amiknek hiánya komoly problémákat okozhat.

        Óvatosan az antibiotikumokkal!

        A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

        Probiotikumok - A barátságos baktériumok

        A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

        Antibiotikumszedés után kerülje a tejtermékeket!

        Antibiotikum kúrát követően vagy hasmenéssel, hányással járó fertőzések után sokan tapasztalják, hogy a tejtermékek fogyasztása kellemetlen hasi tüneteket, pl. puffadást, hasfájást okoz. A jelenség okairól és kezeléséről dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvost kérdeztük.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA