Nem vették észre a daganatot, amputálni kellett a kislány lábát

Dr. Erdős György
szerző: Dr. Erdős György, ügyvéd - WEBBeteg
megjelent:

Egy 10 éves kislány 2005 decemberében otthonában elesett, és bal térdét megütötte. Emiatt két nappal később a vidéken élő család a gyermeket háziorvoshoz vitte, aki szakrendelőbe nem utalta be, röntgenfelvételt nem kért, megállapította, hogy külsérelmi nyom nincs, borogatást rendelt el.

Egy héttel később mivel a fájdalmak nem múltak el, már szakorvosi rendelőbe vitték a szülők a gyereket, röntgenfelvétel itt sem készült, térdzúzódást állapítottak meg, Fastumos bedörzsölést, és térdtornát írtak elő.

A kislány egyre rosszabbul lett

A kislány fájdalmai fokozódtak, majd minden külső behatás nélkül lába eltört, ezért december végén felvételre került egy budapesti korház gyermeksebészeti osztályára, ahol három héten keresztül ellátták.

Röntgenfelvétel alapján a töréssel kapcsolatban megállapították, hogy a bal combcsont középső, és alsó harmadának megfelelően, kifelé nyitott szöggel fél csontszélességnyire eltolódott, kifelé irányuló eltolódással és összecsúszással járó darabos törés történt. A röntgenfelvétel értékelésekor a csontozatban más rendellenességet nem láttak. Még ezen a napon a törés helyreállítása végett zárt velőűr szegezést végeztek.

Kontrollvizsgálat 2006. január végén és február elején történt, mindkét alkalommal röntgenvizsgálatot végeztek, a csontvégeket megfelelő helyzetben találták, de kezdődő callust (csontelváltozás) is láttak. Ezt a törésnek tulajdonították, korházi felvételét nem találták indokoltnak.

Csonttörésből amputáció - Jogesetek elemzése

Dr. Erdős György orvosi műhibaperekben jártas ügyvéd osztja meg a WEBBeteg olvasóival két tanulságos jogesetét. Hogyan vezetett egy nyílt törés a végtag amputálásához és milyen ijesztő panaszokat okozott egy vakbél műtét utáni kiadós étkezés? Cikkünkből az esetek jogi "eredményét" és elemzését is megtudhatja.
Csonttörésből amputáció - Jogesetek elemzése

Február első hetében a gyermek rendkívül gyenge állapotba került, operált combja duzzadt volt, állapotát magas láz kísérte. Ekkor már 4-ik alkalommal végeztek röntgenvizsgálatot, melynek során csontvelőgyulladást, és daganatos elváltozást diagnosztizáltak. Feltárást végeztek, a velőűr szeget eltávolították, és a kóros területről szövettani mintát vettek. Ennek alapján melanoblastomát (festékes rosszindulatú daganatot) állapítottak meg, ami miatt egyetemi gyermekklinikára helyezték át. Itt CT vizsgálatot végeztek (az egész folyamat során első ízben) a vizsgálat nagy csontpusztulást mutató, térfoglaló folyamatot állapított meg. Itt vérátömlesztést, antibiotikus kezelést, és daganatellenes gyógyszerezést alkalmaztak, de a gyermek állapota nem javult. Ekkor a daganatos góc kiiktatása felől döntöttek, ezért a 10 éves kislány bal alsó végtagját teljes egészében amputálni kellett.

Az ekkor végzett korszövettani vizsgálat magas rosszindulatúsági fokot mutató osteosarcomát igazolt. A műtét után végzett CT vizsgálat daganatos tüdőáttétet és hólyagfali daganatos beszűrődés alapos gyanúját vetette fel. Emiatt rendkívül erős fokozatú daganatellenes gyógyszerezés indult.

A kezelés szövődménymentesen lezajlott, sebe begyógyult, daganatos betegségei megszűntek, 2006. március végén, jó általános állapotban, otthonába bocsátották.

Milyen tünetekből lehetett volna felismerni az osteosarcomát?

Jelen jogesettel kapcsolatban az alábbiakat kell orvos-szakmailag, és a kártérítési igény érvényesítésével kapcsolatban jogilag leszögezni:

Az osteosarcoma a leggyakoribb rosszindulatú csontdaganat. Az esetek több mint 60%-a az emberi élet első két évtizedében jelentkezik. Rendkívüli fontos, hogy hamar felismerjék. A fájdalmas terület megduzzad, kipirosodik, és az esetek jelentős részében az érintett csont patológiás törése következik be. Esetünkben is ezt történt. A betegség mégsem került felismerésre, sem a háziorvos, sem a szakrendelő, de még a törést követő röntgenfelvételeket készítő gyógyintézet részéről sem.

A csontdaganatok leggyakoribb típusai

A csonttumorok az összes daganatoknak mindössze 0,5-1 százalékát teszik ki. Gyermekkorban rendszerint elsődleges csontdaganatok keletkeznek; az egyéb daganatok csontáttétei ritkák.
A csontdaganatok leggyakoribb típusai

Hol hibáztak az orvosok?

Pedig az osteosarcoma gyorsan növekvő daganat, emiatt már az első röntgenfelvételen látszik - amennyiben azt kellő körültekintéssel, és szakszerűen értékelik - hogy a daganat áttörte a csont corticalisát, és a lágy részekbe is beterjedt.

Tehát osteosarcomára már az első röntgenfelvételkor, 2005. december vége előtt is gondolni kellett volna, ha a helyes diagnózist felállították volna. Akkor az lett volna a helyes megoldás orvos-szakmailag, hogy a daganatot kemoterápiával kezelik, majd ennek eredményessége után a daganatos csontrész sebészi eltávolítását végzik.

A daganatellenes kezelés hatására a tumor kiérik, megkisebbedik, így könnyebben eltávolítható. Ekkor a gyermek lába csontbeültetéssel rendezhető lett volna. Mivel azonban a betegséget nem ismerték fel kellő időben, és a daganatos rész nem került eltávolításra, ennek következtében a lágyrészekben is áttétek alakultak ki. Életét csak a szakszerű kezeléssel, a bal alsó végtag tőből történő amputálásával tudták megmenteni, és miután a daganatos gócot kiiktatták eredménnyel, lehetett kezelni a lágyrészi áttéteket is.

A 10 éves kislány kezelésében az érintett gyógyintézetek magatartása azért felróható, mert

  • nem kérdezték ki a szülőket a sérülés eredetéről
  • nem végeztek röntgenfelvételt a törés előtt
  • a törés után nem gondoltak a törés patológiás lehetőségére
  • a törést követő röntgenfelvételeknél azt nem kellő gondossággal, és körültekintéssel tanulmányozták, így nem ismerték fel az osteosarcomát.
  • mivel a kellő diagnózist nem tudták felállítani, helytelen terápiát alkalmaztak
  • a csontegyesítő műtét során a daganatszövetet a behelyezett velőűr szeg tovasodorta, és daganatszóródás jött létre a lágyrészekben is.

Mindezek igazságügyi orvos-szakértő által is, és az eljáró bíróságok által is megállapítható volt. Az eljáró gyógyintézetek felróható, és jogellenes magatartásával okozati összefüggésben a 10 éves kislány 100%-os rokkanttá vált, élete rendkívüli módon elnehezedett, ami miatt részére is, és az őt nevelő és ápoló szülők részére is a mulasztásokat vétő gyógyintézeteknek nagy összegű kártérítést kellett fizetniük.

Erdős Ügyvédi Iroda

Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni. Ennek tudható be, hogy feleslegesen nem perlekedünk. Irodánkban dolgozó, több nyelvismerettel rendelkező kollégánknak köszönhető, hogy néhány külföldi gyógyintézettel szemben is tudunk ügyeket vállalni. Szakmai elismerésnek tartjuk azt is, hogy igen sok gyógyintézet egyezséggel kívánja rendezni ügyfeleink kártérítési igényét.

(WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.