A teljes arcátültetés orvosi háttere

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor transzplantálták az orrot, az ajkakat, az arc bőrét, az arc mimikai izmait és az idegeket.

Az arcátültetés fogalma

Az arcátültetés fogalma azt jelenti, hogy egy elhunyt személy arcának szöveteit egy olyan embernek ültetik át, akinek arca súlyosan roncsolódott. Ez egy új eljárás a rekonstrukciós műtétek között, a műtét következtében a beteg életminősége jelentős mértékben javul a korábbiakhoz képest.

2011 áprilisában - tehát egy hónapon belül az Egyesült Államok történetében az első teljes arcátültetéshez képest - ugyanez a transzplantációs team elvégezte a második ilyen beavatkozást.

Előzménynek tekinthető, hogy 2009 áprilisában sikeresen végrehajtották az első részleges arcátültetést, mely az USA történetében a második, a világon a hetedik ilyen beavatkozásnak számított. A világon az első teljes arcátültetést Spanyolországban hajtották végre 2010-ben.

A transzplantációs teamben 30 sebész, nővér, aneszteziológus vett részt, a beavatkozás több mint 14 órán át tartott. A teljes arcátültetés során az orrot, a szemhéjakat, az arc mimikai izomzatát és az idegeket is transzplantálták.

Az arcátültetés nagyon nagy felkészültséget igényel

Az arcátültetés óriási jelentőségű beavatkozás, mely nagyon nagy felkészültséget igényel mind szakmailag, mind technikailag. A műtétnek köszönhetően a beteg életminősége, mind mentálisan, mind fizikálisan óriásit javul. Fontos megjegyezni, hogy csakúgy, mint minden más transzplantációs beavatkozás esetében, ezen műtétnél is szükséges olyan immunrendszerre ható gyógyszereket alkalmazni, melyek az immunrendszer működését gyengítik, és megakadályozzák a kilökődést.

A hagyományos arcrekonstrukciós műtétek eredménye funkcionális és esztétikai szempontból nem volt optimális azoknál a betegeknél, akik arcdeformitása súlyos volt. Az arcátültetés mind funkcionálisan, mind esztétikailag kedvezőbb eredménnyel jár. Ennek az eljárásnak köszönhetően a beteg közvetlenül a műtét után tud orron át lélegezni és érthetően beszélni.

Egy idő után a beteg képes lesz nevetni, és egyéb érzelmek kifejezésére is az arc mimikai izmai segítségével. Az esztétikai megjelenése közel normális lehet, melynek számos pszichikai előnye van, a beteg szociális kapcsolatai sem sérülnek, viszonylag könnyen visszailleszkedhet a közösségbe.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Forrás és bővebb leírás: brighamandwomens, MTI

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.