Alapvető tudnivalók a vitaminokról

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A vitaminok vagy előanyagaik esszenciális elemei táplálékainknak, ételeinknek. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk saját maga nem képes őket előállítani, hanem külső forrásokból juthatunk hozzájuk.

Kivétel ezalól a D-vitamin: a szervezetünk maga állítja elő napfény (UV-sugárzás hatására). Néhány másik vitamint bélbaktériumok termelnek, és így tudja testünk hasznosítani őket. Erre jó példa a folsav.

Vízben és zsírban oldható vitaminok

Vízben oldódódó és zsírban oldódó vitaminokat különböztetünk meg. Utóbbiakat a szervezet a zsírszövetekben tárolja, a vízben oldódó vitaminokat ezzel szemben nem tudja raktározni. A fölösleges mennyiséget a vesék kiválasztják.

Vízben oldódó vitaminok

Zsírban oldódó vitaminok

B1-vitamin (tiamin)

A-vitamin (retinol)

B2-vitamin (riboflavin)

D-vitamin (kalciferol)

B6-vitamin (priridoxin)

E-vitamin (tokoferol)

B12-vitamin (kobalamin)

K-vitamin (fillokinon)

C-vitamin (aszkorbinsav)

Folsav (M-vitamin)

Biotin (H-vitamin)

B3-vitamin (niacin v. nikotin-amid)

B5-vitamin (pantoténsav)

Vitaminhiány és túlzott vitaminbevitel

Régen sokan szenvedtek a vitamin-hiánybetegségek (hipovitaminózis) tüneteitől. llyen például a rachitis (D-vitaminhiány), a skorbut (C-vitaminhiány), a beriberi (B1-vitaminhiány) és a pellagra (B3-vitaminhiány). Ma ezek a betegségek Közép-Európában gyakorlatilag már alig fordulnak elő.

Ha ezekben az országokban valaki mégis vitaminhiányban szenved, akkor többnyire valamilyen gyomor- vagy bélbetegség állhat a háttérben, ami a táplálékból történő megfelelő vitaminfelvételt akadályozza, vagy súlyos májbetegség, gyakran egyoldalú táplálkozás is súlyosbítja a problémát. Az alkoholizmus is okozhat vitaminhiányt.

A vitamin túladagolás sok vitamin esetében gyakorlatilag nem fordulhat elő, de néhányuknál, főleg a zsírban oldódó vitaminoknál viszont, - mint amilyen az A- és a D is- már okozhat gondokat.

A vitaminhiány tünetek nélkül is jelentkezhet

A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen. A vitaminhiány tünetek nélkül is jelentkezhet

A vitaminszint mérése

A vitaminszint meghatározását az orvosok csak ritkán végeztetik el. Többnyire csak a B12-vitamin, a folsav és a D-vitamin meghatározására lehet szükség. A többi vitamin esetében kérdéses, hogy érdemes-e mérni a koncentrációjukat. Nagyon nehéz ugyanis meghatározni ezeknek a vitaminoknak a referenciaértékeit, ezért nem tudhatjuk pontosan, hogy a mért érték normális-e vagy sem.

(WEBBeteg – Bak Marianna biológus szakfordító)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.