• B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével, vagy hiányával.

        A B12-vitamin, mely főleg húsokban, halakban, és a tejben fordul elő, segíthet az idős kori emlékezetvesztés késleltetésében. Az Oxford Egyetem tanulmánya arra mutat rá, hogy azoknál az idős embereknél, akik szervezetében az ideálisnál alacsonyabb a B12-vitamin koncentrációja, hatszor gyakrabban fordulnak elő memóriazavarok. A Neurology című szaklapban közzétett tanulmány annak a felmérésnek az eredményét tartalmazza, melyben 107 egészséges önkéntest kísértek figyelemmel 3 éves időtartamban.

        Hirdetések

        B-vitamin teszt


        Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága! A B-vitamin hiány megállapításához szükséges vizsgálat költséges. Amennyiben Ön B-vitamin hiányban szenved, nagy valószínűséggel ez a teszt rávilágít majd a problémára a vitaminhiány első jelei alapján. Töltse ki B-vitamin tesztünket!>>

        A vizsgálatokban 61 és 87 év közötti személyek vettek részt. B12-vitaminszintjük alapján három csoportba osztották őket. A B12-vitamin szintje azok szervezetében sem volt az orvosok által meghatározott alsó határértéknél alacsonyabb, akik a legkisebb vitaminszinttel rendelkeztek. Az eredmények mégis azt mutatták, hogy náluk jelentkezett leggyakrabban memóriazavar.

        Az eredményeket a BBC is közzétette, ennek hatására brit kezdeményezésre a kenyérhez folsavat (B9-vitamint) adtak, ami viszont csak további gondokat okozott, hiszen csak elfedte a B12-vitamin hiány tüneteit.

        A táplálkozás szerepe

        David Smith, az Oxford Project vezetője elmondta, hogy további vizsgálatokat tervez, annak megállapítására, hogy a B-vitamin pótlás segítene-e az idős kori memóriazavarok orvoslásában és az agy sorvadásának lassításában. Az aktuális vizsgálat eredményei viszont arra engednek következtetni, hogy a B-vitamin új dimenziókat nyithat meg a memóriazavarok kezelése terén. Az idős kori memóriavesztésért tehát részben a helytelen táplálkozás tehető felelőssé. Az agy sorvadása demenciához is vezethet, annak közvetlen kockázati tényezője.

        Memóriazavar, demencia, elbutulás


        Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem emlékszem, nem jut eszembe - gyakran mondunk-hallunk ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, megállapításokat akár fiataloktól is, de leginkább idősektől. Vajon a memóriazavar - amellett, hogy időnként zavaró és kellemetlen - betegségként kezelendő vagy csupán túlterheltség, az agy ideiglenes "kikapcsolása", múló jelenség? A memóriazavarokról>>

        (WEBBeteg – B. M.; Forrás: derstandard.at, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Amit a B12-vitaminról tudni kell

        A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése, a cyanocobalamin onnan származik, hogy központi helyen cianidot és kobaltiont tartalmaz.

        A szellemi leépülés lelassítható!

        Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

        B12-vitaminban gazdag élelmiszerek

        A B12-vitamin (cianokobalamin) fontos vitamin a szervezetünk számára, nélkülözhetetlen a növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Akinél vészes vérszegénységet (például anaemia perniciosa) diagnosztizáltak, terhes vagy szoptató kismama, esetleg vegetáriánus vagy vegán életmódot követ, annak nem árt tudni, milyen élelmiszerekkel juttathatja a szervezetébe a cianokobalamint, hogy elkerülje az akár súlyosabb problémákat, amelyeket a vitamin hiánya okozhat.

        A jó koleszterin segíti a memóriát

        Az úgynevezett jó koleszterin (HDL-C) fontos szerepet tölt be az emlékezet frissen tartásában életünk középkorától - derül ki egy hétfőn közzétett tanulmányból, amelyről a Health24 egészségügyi portál számolt be.

        Az elhízás növeli a demencia kockázatát

        Kutatók már rég feltételezték, hogy az elhízás negatív hatással van az agyra. Eddig azonban csak az bizonyosodott be, hogy a nagymértékű túlsúly növeli az olyan betegségek kockázatát, mint pl. a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. a legújabb kutatás azonban fényt derített arra, hogy az egyébként egészséges túlsúlyosak is ki vannak téve a demencia veszélyének.

        A horkolás az agyvérzés rizikófaktora?

        Az egyszerű alvási apnoéban (alvás alatti légzéskimaradásban) szenvedő emberek esetében nagyobb rizikója lehet a csendes agyvérzésnek, illetve az agy fehérjeállományát érintő szövetsérüléseknek – adta hírül a ScienceDaily internetes egészségügyi magazin.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA