Thalidomid a kétélű "fegyver"

MTI
megjelent:

A múlt század ötvenes éveiben Contergan néven forgalomba került thalidomid altatóként, nyugtatóként hamar népszerűvé vált és évekbe telt, amíg kiderítették, hogy az ezrével végtag nélkül megszülető gyerekeknél a fejlődési rendellenesség oka az anya által a terhesség alatt beszedett tabletta volt.

A szörnyű történet alapvetően megváltoztatta a gyógyszerkutatást és -ellenőrzést, de a jelenség pontos magyarázatát csak most kezdi megadni a tudomány.

A német gyógyszer először recept nélkül is kapható készítményként került a gyógyszerpiacra, majd receptköteles szer lett, de csak akkor vonták ki a forgalomból, amikor nagy valószínűséggel bizonyították, hogy a várandós asszonyok Contergan szedése után szülték meg súlyosan torz gyermeküket.

A gyógyszermellékhatás fölismerését sokáig késleltette, hogy a megkérdezett asszonyok arra a kérdésre, milyen gyógyszert kaptak terhességük során, az alvászavar vagy nyugtalanság miatt szedett, szabadon megvásárolható thalidomid tablettát nem írták be a kérdőívre a gyógyszerek közé.

Végzetes mellékhatások

A kémikusok a mellékhatás első számú okaként föltételezték, hogy a thalidomidmolekula, sok máshoz hasonlóan, két tükörképszerű félből áll, mint például egy autókerék-pár. Az egyik oldal okozza a kóros elváltozást, a másik oldal a jó hatású gyógyszer. Most kanadai kutatók, Peter G. Wells vezetésével új oldalról közelítették meg ezt a fontos kérdést. Vizsgálatuk eredményeit a FASEB Journal közölte.

A téma azért fontos, mert a thalidomid a lepra igen hasznos gyógyszere, de bizonyos rákellenes tulajdonságaira vonatkozólag is vannak biztató adatok.

A thalidomid a testben több részre bomlik és ezek között vannak olyan elemek, melyek negyvenszer tovább hatnak az emberi szervezetben, mint a teljes molekula. Ilyen a hidrogén-peroxid és azok a szabad gyökök, amelyek megszakítják az embrió növekedését és így okoznak fejlődési rendellenességeket.

A kutatók állatkísérletes modellt készítettek. Vemhes nyulakból a vemhesség első harmadában emelték ki az embriót, mielőtt a végtagok kifejlődése elkezdődne. Ezekben a sejtekben a thalidomid anyagcseretermékei hasonló végtagkárosodást okoztak, mint emberekben. A munkacsoport azt reméli, hogy így a thalidomid biztonságos változata is kifejleszthető.

Terhesség és gyógyszerszedés

Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben torzszülöttek lettek. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyeiről >>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.