• A sörfogyasztás egészségügyi kockázatai

        Szerző:
        WEBBeteg

        Általánosságban kijelenthetjük, hogy mértékkel a sörfogyasztás semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, amennyiben nincs olyan súlyos betegsége, mint például szív- és érrendszeri betegségek vagy diabétesz, és más hasonló betegségekben sem szenved.

        A sörrel kapcsolatban végzett kutatások eredményei szerint a sör a vörösborhoz hasonlóan – melyről már régóta tudjuk – olyan anyagokat tartalmaz, melyeknek szerepe lehet a rák megelőzésében.

        Hirdetések

        A japán Okoyama Egyetem tudósai megállapították, hogy 24 megvizsgált sörből majdnem mindegyik gátolja a heterociklikus aminok működését, melyek a rák kialakulásában játszanak szerepet. Az alkoholmentes sörnek nincs ilyen hatása. A keserű barna sör és a búzasör viszont különösen nagy mennyiségben tartalmazza az említett jótékony hatású anyagokat.

        A sörfogyasztás hatása

        A sör egészséges és természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, vízből és malátából. Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Emellett a sörnek számos jótékony hatása is van a szervezetre.

        A sörfogyasztás hatása

        Mindezek mellett állatokon végzett kísérletek eredményei szerint a sörfogyasztás csökkenti az olyan májrák kialakulásának kockázatát, amely az örökítő anyagban bekövetkezett negatív változásokra vezethető vissza.

        Német tudósok árpából és komlóból származó polifenolokat mutattak ki a sörben, melyek szerepet játszanak a tumorok kialakulásának megelőzésében. Amerikai kutatók a sör keserű ízét adó flavonoidok között találtak olyan anyagokat, melyek gátolják a rák kialakulását. Vannak azonban olyan kutatási eredmények is, melyek a sör negatív hatásaira világítanak rá.

        A sörivás egészségügyi kockázatai

        Dán tudósok is végeztek olyan kutatásokat, melyek a sör rákmegelőző hatását vizsgálták, a kísérletben 29 éven keresztül csaknem 30 000 ember vett részt. Megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik heti 7-21 pohár sört ittak, a nyelőcsőrák kockázata háromszor olyan nagy volt, mint a sört egyáltalán nem fogyasztóknál. A sörmennyiség csupán egy harmadának borral való helyettesítése felére csökkentette a megbetegedés kockázatát.

        Alkoholfüggőség – A leszokás módszerei

        Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

        A leszokás módszerei

        Néhány évvel ezelőtt, mikor egészségre ártalmas anyagokat mutattak ki a sörben, az alkoholos ital kedvelőinek is elment a kedve a sörivástól. A ’80-as években például nagy mennyiségű nitróz-amint találtak a sörben. A nitróz-aminok a legveszélyesebb rákkeltő anyagok (karcinogének) közé tartoznak. A méreganyagok az előállítás során kerültek a sörbe, a maláta szárítása (aszalása) közben, ugyanis a szárításra használt gázégő olajából a nitrogéngáz közvetlenül érte a malátát. Azóta, hogy a baj okát felismerték, a malátát nem indirekt módon szárítják. Mára a sörgyártás folyamatában gyakorlatilag nem kerülhetnek nitróz-aminok a sörbe.

        A nehézfémekre is hasonló érvényes, napjainkban a sörben általában kis mennyiségben fordulnak elő. Nagyobb mennyiségű sör elfogyasztásával kerülhet nagyobb mennyiségű ólom a szervezetbe. Az ólom akkumulátorokból, elemekből kerülhet a sörbe a gyártási folyamat során.

        A gabonában lehetnek penészgombák által termelt toxinok (mycotoxin), ezek egyike a veszélyes Ochratoxin A., amely az idegeket és az immunrendszert károsítja, ás állatkísérletek eredményei szerint rákkeltő is lehet.

        Az előbb felsoroltak a jó néhány éve kapható alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú sörökre is érvényesek.

        Alkoholmentes sörök

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az alkoholmentes sörök alkoholtartalma erjesztés után maximum 0,5%. Ez az alkoholmennyiség megfelel sok élelmiszer alkoholtartalmának, igaz ez pl. a természetes úton erjesztett gyümölcslevekre. Előállításukhoz két különböző eljárást alkalmaznak:

        Az erjesztést rövid időn belül megszakítják, így az alkoholtartalom 0,5% alatt marad.

        Az erjesztés során keletkező alkoholt utólag távolítják el, például vákuumgőzöléssel vagy melegítéssel. A dialízis során kispórusú membrán segítségével vonják ki az alkoholt, a sör többi összetevője így változatlanul az italban marad. A fordított ozmózisnak nevezett eljárás során az alkoholt, a vizet és a sókat kispórusú membránon át távolítják el a sörből. Az alkoholt kivonják, a vizet és a sót pedig az eredeti koncentrációnak megfelelően pótolják.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; Umweltjournal.de
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Földimogyoró-allergia

        Dr. Hidvégi Edit

        A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

        Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

        Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

        A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

        Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

        Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Az elhízás veszélyesebb a májra, mint a mértékletes alkoholfogyasztás

        Aki azt gondolja, csak a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt a májra, az téved. Ugyanis az elhízás és az inzulin-rezisztencia ebből a szempontból sokkal inkább veszélyezteti a májat, mint korábban gondolták.

        Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

        A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

        Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

        Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, köszönhetően az egyéni toleranciának. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA