Krónikus betegségek és halálozás

MTI
megjelent:

A krónikus betegségek, közöttük a rák, a cukorbaj és a szívbetegség felelősek a legtöbb halálesetért világszerte - figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervet (WHO).

Az úgynevezett nem fertőző betegségekről készített globális felmérés eredményei szerint a krónikus betegségek mára olyan elterjedté váltak a világon, hogy nagyobb fenyegetést jelentenek, mint a fertőző betegségek közé tartozó malária, tuberkulózis és HIV-fertőzés - állapította meg az ENSZ egészségügyért felelős szerve.

A szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és a légzési rendellenességek világszerte 36 millió ember halálát okozták 2008-ban, vagyis az összes - 57 millió - haláleset mintegy 63 százalékáért voltak felelősek.

Dohányzás, alkoholfogyasztás és elhízás

Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás!

Klasszikusan a tüdőrákot tulajdonítják a dohányzásnak, ami természetesen igaz is, a légzőrendszerüket folyamatosan károsítók között mintegy negyvenszerese a kockázata a tüdődaganatnak. (A rák a környezeti ártalmak vagy más tényezők miatt előfordul nemdohányzókban is, ám a tüdőrákosok többsége dohányos.)

A WHO szerint ez a tendencia orvosolható, és évente több millió ember életét lehetne megmenteni, vagy a szenvedéseiket enyhíteni, ha világszerte nagyobb figyelmet fordítanának a betegségek kialakulásáért felelős legfőbb tényezők, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly megelőzésére.

A szervezet adatai szerint évente nagyjából hatmillió ember halálát okozza a közvetlen és a passzív dohányzás. Kilenc év múlva ez az arány 7,5 millióra nőhet, a világszerte történő halálesetek 10 százalékát kitéve.

A fizikai tevékenységek hiánya 3,2 millió, a túlsúlyosság és az elhízás legalább 2,8 millió, az életveszélyes mennyiségű alkoholfogyasztás 2,5 millió ember halálát okozza évente.

A krónikus betegségből eredő halálozások 80 százaléka az alacsony-, és közepes jövedelmű országokban történt, és Afrikát kivéve, ez a leggyakoribb halálokok a legtöbb országban.

A nem fertőző betegségek előfordulási aránya azonban Afrikában is olyan gyorsasággal növekszik, hogy 2020-ra valószínűleg a leggyakoribb halálokok közé tartoznak majd.

A WHO ajánlásai

A WHO szerint három fő intézkedésre van szükség a krónikus betegségek okozta nyomás enyhítésére: megelőzésre és ellenőrzésre, a kockázati tényezőkkel kapcsolatos felvilágosításra és az emberek egészséges életmódra való nevelésére, valamint a betegek fejlett kezelésére, illetve az ellátáshoz való hozzáférésük biztosítására.

A szervezet a közterületeken való dohányzás-, és a cigarettareklámok betiltását, az alkoholhoz való hozzáférés szigorítását és az élelmiszerekben lévő mennyiségének csökkentését tartja a krónikus betegségek visszaszorításához vezető első lépéseknek.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.