Épül a Közép-Magyarországi rákcentrum

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) betegforgalma az elmúlt 15 évben a háromszorosára nőtt, ám mostanáig nem kerülhetett sor a bővítésre, mondta dr. Kásler Miklós főigazgató főorvos, az Európai Unió támogatásával zajló - közel 6 milliárd forint értékű - fejlesztés részleteit ismertető rendezvényen.

Az intézetnek, korábbi nehézségei ellenére, eddig is volt oka büszkélkedni, például avval, hogy a jelöltek sorában az első három között szerezte meg az európai akkreditációt. Ez figyelemre méltó eredménynek számít, különösen annak ismeretében, hogy a svéd Karolinska Intézet onkológiai ellátó helye és a Heidelbergi Rák központ még csak mostanában fogja megkapni a nemzetközi elismerést, jegyzi meg a főigazgató, s hozzáteszi, a most folyó építkezés, bővítés befejeztével végre minőségi változás, előrelépés is történhet. (A beruházás megvalósítására az Országos Onkológiai Intézetnek (Budapest) – egyes források szerint 5,4 milliárd, más források szerint 6 milliárd Ft értékű támogatást ítéltek meg a „Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum fejlesztése” című pályázatára. Az építkezés 2010 októberében indult, a projekt várható befejezése 2012. március 1.)

Az Országos Onkológiai Intézet betegellátási adatai
fekvő (2010) kúraszerű (2010) fekvő (2012) kúraszerű (2012)
Onkológiai sebészet 4200 3800 5100 5170
Kemoterápiás kezelés 6199 12.384 5517 14.200
Sugárterápiában 2199 13.876 2200 16.651

Az intézetben hazánk egyetlen úgynevezett komprehenzív (az ellátás minden szintjét nyújtó) onkológiai centruma jön létre, ami egyben a Közép-magyarországi Régió ellátó helyének szerepét tölti be.

A betegek ellátására az Intézet jelenlegi infrastruktúrája és műszerparkja nem megfelelő. A megnövekedett betegszám ellátására növelni kell a sebészeti műtők, a kúraambulanciák számát, a képalkotó diagnosztikai eszközparkot. Bár a régió mérete miatt tovább nőhetnek a terület onkológiai ellátásának terhei, a szakemberek úgy vélik, a fejlesztés eredményeként egyértelműen pozitív jellemzőket lehet majd mondani – így a tumor korai diagnosztizálásával megnő a betegek gyógyulási esélye, rövidebb lesz a várakozási idő mind a sebészeti műtéteknél, mind a kemoterápiás kezeléseknél, összességében csökkenhet az ellátatlanok száma, és mindennek nyomán, javulhatnak a daganatos halálozási mutatók.

Daganatos megbetegedések kezelésére vonatkozó javasolt arányok
ellátási forma nemzetközi norma magyarországi ellátási adatok eltérés
műtét 80% 48% 32%
kemoterápiás kezelés 60 17 43
sugárkezelés 50 10 40

A várható előrelépés területei

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki régió rákos megbetegedései, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrákos esetek száma mutat némi emelkedést.
A leggyakoribb daganatok első tünetei

Az Európai Uniós pályázaton nyert támogatás teszi lehetővé, hogy például 78 plusz ágy kerüljön a sebészeti (fekvő) részlegre, hogy korszerű berendezéseket vásároljanak. De nézzük a részleteket: új ellátási egységek jönnek létre, épül az új kúra-ambuláns épület, az újonnan felhúzott sebészeti tömbben 6 műtő lesz. Modernizálják a képalkotó diagnosztikai eszközparkot: új MRI és angiográfiás készülékeket szereznek be. (A projekt ütemterve: kúraambulancia 2011. június, diagnosztikai tömb felújítása és a műszertelepítés 2011 augusztusa. A sebészeti tömb felépítésének határideje: 2012. február, itt 6 műtő lesz, a 3., 4., 5. emeleten 26-26-26 ágy.) Az európai komprehenzív rákcentrumokkal szemben támasztott követelményeknek megfelelő intézmény tehát alkalmassá válik a régió onkológiai betegeinek magas színvonalú és esélyegyenlőségen alapuló komplex ellátására, tesz erőteljes hangsúlyt a második elemre az OOI főigazgatója, aki nagyon fontosnak tartja, hogy az ellátás minden beteg számára - azonos feltételek mellett - elérhető legyen.

A népegészségügyi helyzet, és ezen belül a daganatos esetszám növekedésének ismeretében különösen jelentős ez a mostani fejlesztés, veszi át a szót dr. Csuka Orsolya. A pathogenetikai osztály vezetője azt ismerteti, hogy felújítják a diagnosztikus tömböt, épül a belgyógyászati tömb. A fekvőbeteg ellátás mellett bővül a kemoterápiás szolgáltatás. Itt helyezik el a kúraszerű ellátásra alkalmas ambuláns részleget, és az infúziós kezelések kiszolgálását segítő gyógyszertári egységet. (Az új kúra-ambuláns tömb teljes befejezése június 30-ára várható.) Növelik az intenzív ágyak számát - a jelenlegi 8 helyén 13 szolgálja majd a betegellátást.

A 6 milliárdból 5.049.800 forint (84,16%) jut az épület felújítására, bővítésére és 850 millió (14,17%) az eszközbeszerzésre.

A fejlesztés számszerűsíthető eredményei
kiindulási érték (2007) célérték célérték elérésének éve
Műtők száma (db) 2 6 2012
Intenzív ágyak száma (db) 8 13 2012
Kúra esetszám 26.223 33.370 2012
Kemoterápiás kezeléshez székek száma (db) 58 72 2012
Kemoterápiás ambulanciák száma (db) 9 12 2012
MR (db) 1 1 2012
SPECT CT 1 2012
Angiográf 1 1 2012

Tételek és ellentmondások

A beruházásból az eszközbeszerzésre jutó 850 millió forintos összeget Csuka doktornő, nem véletlenül, alulméretezettnek tart. Akárcsak a főigazgató, aki vállalta, hogy a WEBBeteg tudósítójának kérdésére tételesen indokolja, mire alapozza ezt az „ünneprontó” megjegyzését.

A PET egyetértést hozhat

Nemrégiben zajlott a IV. Nemzeti PET/CT Konszenzus Konferencia. Az eseményen zajló párbeszéd, vita során szakmailag próbálták alátámasztani az onkológusok e képalkotó módszer előnyeit, szükségességét. Céljuk most is az volt, hogy megtalálják a szélesebb körű alkalmazás lehetőségét és jelentősen növeljék a befogadási kvótát.
A PET egyetértést hozhat

„Az intézet napi betegforgalma eléri, olykor túllépi a 2 ezres betegszámot. Az utóbbi 15-20 évben azonban nem lehetett ennek arányában, a terhelésnek megfelelően növelni a kezelők számát. A kapott támogatás összege mindig messze elmaradt a szükségleteinktől: 2004-ben 23 milliárd forintot kértünk fejlesztésre, ebből jutott volna a patológiás részleg átalakítására, ami jelenleg is egy barakkban működik. A kért összeg hallatán tett ígéret először 16 milliárd lett, ami leolvadt 9-re, majd 8-ra, s a végén ebből vettek el 2 milliárd forintot az Uzsoki utcai kórház fejlesztésére” - mondja dr. Kásler Miklós. „Olykor akár 3-4 órányira is nyúlhat a várakozási idő – ami nemcsak az amúgy is rossz lelki állapotban lévő betegnek kínosan kellemetlen, de nagy nyomást jelent az orvosok, a nővérek számára is. Tehát elsősorban a folyosói állapotok változására gondolunk, amikor azt ígérjük, hogy a fejlesztés csökkenteni tudja a várakozási időt.”

A részlegvezetőktől azt hallják az újságírók, hogy a radiológiai kezelésre való előjegyzés 4-5 hét, ám ez nem is olyan rossz arány, hiszen műtét után meg kell várni a sebgyógyulást. 4-5 héten belül nem is lehetne megkezdeni a sugarazást, mondja dr. Tóth László osztályvezető. A fej-nyak sebészeten 3-4 hétre tehető a „türelemkérés”, ám ezen időszak alatt folyik a kivizsgálás, ami akár le is vesz 1-2 hetet. A nőgyógyászati osztályon a műtétre várni kell, de a szükséges vizsgálatok 1-2 héten belül itt is elkészülnek, mondja a területért felelős onkológus.

A daganatos megbetegedések eredményes, európai színvonalú gyógyításának feltétele, hogy a betegek rövid várakozási idő mellett a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás ellátásban részesüljenek – összegzi ezek után újra a főigazgató főorvos. A területi ellátási kötelezettség és a Közép-Magyarországi Régióban létező ellátatlan betegek beáramlása miatt az Országos Onkológiai Intézet betegforgalma a jövőben várhatóan megkétszereződik. Erre tekintettel nem hiábavaló elmondani ismét a megnyugtató szavakat, hogy a betegek optimális terápiás tervének kialakításához a legmodernebb diagnosztikai eljárásokat kell használni. Ezek közé tartozik a PET/CT, amelyet egységes elvi és gyakorlati protokollok mellett lehet alkalmazni. Ennek irányelvei az Országos Onkológiai Intézet által szervezett úgynevezett konszenzus tanácskozás(ok) során alakulnak ki, ahol a szakemberek rendszeresen újratárgyalják az irányelveket.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.