• Telített zsírral telt diéta is lehet szívet védő?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A korszerű táplálkozástudomány az érelmeszesedés, az elhízás veszélye miatt a telített zsírok korlátozott fogyasztását ajánlja. Amerikai kutatók állatkísérletben kimutatták, hogy a zsírban gazdag diéta rövid ideig történő evése kifejezetten védi a szívizmot az infarktus következményei ellen.

    Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem végzős hallgatója doktori disszertációjához egereken kísérletezett. Az egereken végzett munkát olyan emberi megfigyelések alapján indították, melyek magyarázata jelenleg sem ismert. A vizsgálat eredményeit a Experimental Biology 2011 kongresszuson ismertette.

    Hirdetések

    Szívgyógyászati őrzőszobákban észlelték azt a meglepő tényt, hogy olyan betegek, akik magas vérkoleszterin szinttel kerültek szívroham miatt kórházba, nagyobb arányban túlélték az infarktust, mint azok, akiknek koleszterinszintje alacsonyabb volt. Érthető, hogy az utóbbiak ritkábban kaptak szívinfarktust, de ha ez megtörtént, az emelkedett koleszterinszintűek jobban gyógyultak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fiatal doktornő és munkatársai csak hímnemű egerekkel dolgoztak, mert korábbi adatokból ismert, hogy a nőstény egerek hormonjai befolyásolhatják a zsíranyagcserét. A kezelt egerek olyan étrendet kaptak, melynek kalóriatartalmából 60 százalék telített zsírból adódott. Egy héttagú egércsoport 24 órán át kapta a zsíros kosztot, a többi csoport pedig egy-, két-, illetve hat hétig ette ugyanezt. Végül volt egy kontrollcsoport is, amelyik hat héten keresztül a szokásos, vegetáriánus egértápon élt. A kísérlet végén az egereken szívinfarktust idéztek elő és szívüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.

    A sok zsírt tartalmazó tápot két hétnél rövidebb ideig kapott egerek szíve 73 százalékkal kisebb mértékben károsodott a mesterségesen okozott infarktus után, mint azon társaiké, melyek hat héten át ezt ették, vagy azoké, melyek közönséges, gyakorlatilag zsírt nem tartalmazó egértápon éltek. Ráadásul azok az állatok, melyek 24 óráig fogyasztottak zsíros ételt, majd visszatértek az egészségesnek vélt táphoz, szintén bizonyos mértékben védettebbnek bizonyultak, mint a többi csoport tagjai. Ez azt bizonyította, hogy a szívizom számára, a rövid ideig érvényesülő, magas zsírtartalmú étrend védelmet jelenthet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diéta epekövesség esetén

    Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

    Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.

    Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

    A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

    Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

    Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

    Tej és tejtermékek: Ön tudta?

    A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Ennek oka, hogy a tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag - fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok - található, melyekre a szervezetnek szüksége van, bizonyos összetevői (kalcium) pedig ebből az élelmiszercsoportból hasznosulnak a legjobban. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA