• A védőoltások itthon a leghatékonyabbak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében, vagyis itt fertőződnek meg a legkevesebben oltással megelőzhető betegségekkel.

    A ma kezdődő Európa Védőoltási Hét kapcsán a szakember elmondta: az a tény, hogy jelenleg a lakosság 99 százaléka 10 fertőző beteség ellen átoltott, olyan nemzeti érték, amelyet mindenképp meg kell őrizni.

    A kötelező védőoltásoknak köszönhetően Magyarországon például még kanyarós megbetegedés sem törtémt az ezredforuló óta. Összehasonlításképp csak tavaly Angliában 13-an haltak meg ebben a betegségben, és jelenleg is nagy kanyaró járvány van Ausztriában.

    Hirdetések


    Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője szerint a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel kapcsolatos kiváló magyar eredmények annak köszönhetőek, hogy hazánkban ingyenesek az oltások, a legoptimálisabb korban kapják a gyerekek, ráadásul anyagi vagy társadalmi helyzettől függetlenül ugyanazokkal a feltételekkel adják mindenkinek. Hozzátette: Ez az a terület, ahol teljes az egyetértés az orvosok, a döntéshozók és a lakosság között: az orvosok szakmailag a döntéshozók anyagilag - idén 4,5 milliárd forinttal - támogatták a kötelező védőoltások ügyét. Szerencsére a szülők is együttműködnek, évente néhány esetet leszámítva, minden gyermeket elhoznak beoltatni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A főosztályvezető azt is elmondta: Magyarországon a kötelező védőoltások jogi háttere is nagyon erős: néhány éve az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálta át a védőoltások szabályozását, tavaly pedig az Alkotmánybíróság (AB). Mindkét hatóság helyénvalónak találta ezeket, sőt, az AB kimondta, hogy a gyermekeknek akár a szüleik ellenében is joguk van a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védelemre.

    Magyarországon jelenleg 10 betegség ellen adják korhoz kötötten a kötelező védőoltásokat. Ezek: BCG, TBC, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás egyik típusa, kanyaró, rubeola, mumpsz és hapatitisz B. Az állam egyébként felelősséget vállal arra az esetre, ha bármelyik védőoltásnál valamilyen szövődmény lépne fel. Ilyenkor az állam kártérítést fizet.

    Az Egészségügyi Világszervezet által szervezett hétfőtől vasárnapig tartó Európai Védőoltási Hét üzenete is az, hogy minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. A világszervezet először 2005-ben hirdette meg a védőoltási hetet, azzal a fő céllal, hogy emelkedjen az oltottak száma, ugyanis csak ebben az évben Európában csaknem 600.000 csecsemő nem kapott védőoltást torokgyík, szamárköhögés és tetanusz ellen. Az első évben 9, idén 33 ország, köztük hazánk vesz részt a védőoltási hét programjaiban.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

    Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

    A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

    Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA