A védőoltások itthon a leghatékonyabbak

Független Hírügynökség
megjelent:

Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében, vagyis itt fertőződnek meg a legkevesebben oltással megelőzhető betegségekkel.

A ma kezdődő Európa Védőoltási Hét kapcsán a szakember elmondta: az a tény, hogy jelenleg a lakosság 99 százaléka 10 fertőző beteség ellen átoltott, olyan nemzeti érték, amelyet mindenképp meg kell őrizni.

A kötelező védőoltásoknak köszönhetően Magyarországon például még kanyarós megbetegedés sem törtémt az ezredforuló óta. Összehasonlításképp csak tavaly Angliában 13-an haltak meg ebben a betegségben, és jelenleg is nagy kanyaró járvány van Ausztriában.


Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője szerint a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel kapcsolatos kiváló magyar eredmények annak köszönhetőek, hogy hazánkban ingyenesek az oltások, a legoptimálisabb korban kapják a gyerekek, ráadásul anyagi vagy társadalmi helyzettől függetlenül ugyanazokkal a feltételekkel adják mindenkinek. Hozzátette: Ez az a terület, ahol teljes az egyetértés az orvosok, a döntéshozók és a lakosság között: az orvosok szakmailag a döntéshozók anyagilag - idén 4,5 milliárd forinttal - támogatták a kötelező védőoltások ügyét. Szerencsére a szülők is együttműködnek, évente néhány esetet leszámítva, minden gyermeket elhoznak beoltatni.

A főosztályvezető azt is elmondta: Magyarországon a kötelező védőoltások jogi háttere is nagyon erős: néhány éve az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálta át a védőoltások szabályozását, tavaly pedig az Alkotmánybíróság (AB). Mindkét hatóság helyénvalónak találta ezeket, sőt, az AB kimondta, hogy a gyermekeknek akár a szüleik ellenében is joguk van a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védelemre.

Magyarországon jelenleg 10 betegség ellen adják korhoz kötötten a kötelező védőoltásokat. Ezek: BCG, TBC, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás egyik típusa, kanyaró, rubeola, mumpsz és hapatitisz B. Az állam egyébként felelősséget vállal arra az esetre, ha bármelyik védőoltásnál valamilyen szövődmény lépne fel. Ilyenkor az állam kártérítést fizet.

Az Egészségügyi Világszervezet által szervezett hétfőtől vasárnapig tartó Európai Védőoltási Hét üzenete is az, hogy minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. A világszervezet először 2005-ben hirdette meg a védőoltási hetet, azzal a fő céllal, hogy emelkedjen az oltottak száma, ugyanis csak ebben az évben Európában csaknem 600.000 csecsemő nem kapott védőoltást torokgyík, szamárköhögés és tetanusz ellen. Az első évben 9, idén 33 ország, köztük hazánk vesz részt a védőoltási hét programjaiban.

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.