A túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát

Medipress
megjelent:

A kutatások azt mutatják, hogy ha valaki naponta egy pohár sörnél többet iszik, esetében jelentősen megnőhet egyes daganatos betegségek kockázata.

A British Medical Journal folyóiratban közzétett, 363 988 ember adatain alapuló európai szintű tanulmányból az derült ki, hogy férfiak esetében 10 daganatos betegségből egyet, nők esetében pedig 33-ból egyet a korábbi vagy jelenlegi alkoholfogyasztás okoz. Az alkohollal összefüggő rákbetegségek férfiakban több, mint 18 százaléka, nőkben pedig 4 százaléka köthető össze a túlzásba vitt alkoholfogyasztással.

A rákellenes jótékonysági szervezetek azt tanácsolják mindenkinek, hogy a kockázat csökkentése érdekében mérsékeljék az alkoholfogyasztást.

Korábbi kutatások összefüggést mutattak ki az alkoholfogyasztás és a nyelőcső, a máj, a belek és nők esetében az emlő daganatos megbetegedése között. Amikor a szervezet lebontja az alkoholt, olyan vegyület szabadul fel, amely károsítja a DNS-t, ez pedig megnöveli a rák kialakulásának veszélyét.

Hogyan lehet leszokni?

Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat. Az alkoholfüggőség kezelésének végső célja a beteg alkohol iránt érzett sóvárgásának megszüntetése, a rendszeres alkoholfogyasztás leállítása. Az alkoholizmus kezelésére alkalmas egységes séma nem létezik, mivel minden beteg esete más és más. Hogyan lehet leszokni?>>

Mérsékelni kell az alkoholfogyasztást

A legújabb kutatás szerint azok esetében a legmagasabb az alkohollal összefüggő daganatos betegségek kockázata, akik naponta kettőnél több (nők esetében egynél több) egységnyi alkoholt fogyasztanak. Egy egység körülbelül 12 gramm alkoholnak, vagyis egy 125 ml-es pohár bornak, illetve fél pohár sörnek felel meg.

A Madlen Schutze vezetésével készült tanulmány a francia, olasz, spanyol, holland, német, dán és brit 35-70 éves emberek alkoholfogyasztását vizsgálta. A kutatók úgy vélik, sok rákos esetet meg lehetne előzni az alkoholfogyasztás mérséklésével, és még többet meg lehetne előzni azzal, ha az emberek betartanák az alkoholfogyasztásra vonatkozó ajánlásokat, vagy teljesen abbahagynák az alkoholfogyasztást.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.