• Új, jobb humán védőoltás a H5N1 ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikában új madárinfluenza elleni védőoltáson dolgoznak, amely hosszabb időre és többféle vírusváltozat ellen nyújthat védelmet, és könnyebb a tömeges gyártását is elindítani.

    A vakcina több mint egy évre adott védettséget egereknek, és a kutatók remélik, hogy hasonló hatása lesz embereken is. Az oltás széles spektrumú, vagyis feltétezhetően akkor is hatásos marad, ha az emberre is veszélyes H5N1-es madárinflunza-vírusnak néhány mutációja alakul ki.

    A vakcináról a Journal of Infectious Diseases című orvosi folyóiratban számoltak be a kutatók.

    A védoltás kétféle ma létező H5N1-es vírusváltozat részeit tartalmazza. A kutatók ezt azért tartják fontosnak, mert a vírus így képtelen szaporodni a beoltott személyben, vagyis semmiképpen sem okozhat akár csak enyhébb lefolyású megbetegedést. További előnynek tekintik, hogy a vakcina gyártásához nincs szükség tyúktojásra, mint az egészvírusos oltóanyagok előállításához. Ez megkönnyíti a tömeges gyártást egy esetleges világjárvány kitörésekor.

    A vakcina olyan molekulákat is tartalmaz, amelyek stimulálják a szervezet immunrendszerét, ezért az oltóanyagból kisebb adag is hatásos. A vakcina hosszabb ideig tárolható, így könnyebb felkészülni a világjárvány kitörésére.

    A H5N1-es madárinfluenza-vírus 2003 óta 240 ember halálát okozta a világon, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dokumentált adatai szerint. A vírus a mai formájában elsősorban madarak között terjed, embert csak extrém körülmények között fertőz meg, akkor viszont az esetek többségében halálos. A szakértők szerint ez a vírus előbb-utóbb úgy módosul, hogy már emberről emberre is könnyen fog terjedni, és akkor világjárványt okoz, amely sok millió ember életébe fog kerülni.

    Az Egyesült Államokban egyelőre egyetlen madárinluenza-oltóanyag van engedélyezve. Azt nagyon nagy dózisban kell adni, csak a beoltottak 60 százalékánál hatásos, és csupán a H5N1-es vírus jelenlegi változata ellen nyújt védelmet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

    Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

    A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

    Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

    Mi a zoonózis és hogyan lehet megelőzni?

    Zoonózisnak azokat a betegségeket, illetve fertőzéseket nevezik, amelyek állatról emberre, illetve emberről állatra átvihetők. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, gombák vagy protozoonok (állati jellegű egysejtűek).

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA