• A kisagy működése és az epilepszia

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kisagy sejtjeiben lévő ioncsatornák okozhatják az epilepsziás görcsrohamok bizonyos fajtáit, így ezek gyógyszeres befolyásolása ennek a súlyos betegségnek új gyógyítási irányát jelentheti. Német kutatók nagy feltűnést keltő tanulmányát a Journal of Neuroscience közölte.

    Agyunk egyik körülírt része a kisagy, mely döntően a tudattól független mozgásunkat szabályozza, vezérli. Itt különleges idegsejtek, a Purkinje-sejtek találhatók, melyek pontos szerepét csak részben sikerült megfejteni.

    A Purkinje-sejtek mikroszkópban nézve dúsan elágazó fára emlékeztetnek, és sűrű hálózatban függnek össze a többi idegsejttel. Nevüket a világ első önálló élettani intézetét megalapító cseh Jan Evangelista Purkyne professzorról kapták, aki ezeket az idegsejteket 1837-ben fedezte fel.

    Hirdetések

    A Bochumi Egyetemen Stefan Herlitze és munkatársai kutatták a Purkinje-sejtek működését. Az epilepsziás rohamok eredetét tanulmányozták egereken. A betegség emberen is előforduló egyik változatát mindenki ismeri: az epilepsziás "nagyroham" (grand mal) kitörésekor a beteg eszméletét veszti, egész testében görcsösen rángatózik.

    A német kutatók úgy találták, hogyha az egerek születése után egy hét múlva a kisagynak ezekből a sejtjeiből egy bizonyos fehérjét eltávolítanak, az epilepsziás rohamot vált ki. Ez a fehérje bizonyos ionoknak a sejtekbe való beáramlását szabályozza.

    A kalciumcsatorna működésének vizsgálata

    Az epilepsziás rosszulléteknek sokféle változata létezik: az említett nagyrohamon kívül előfordulnak kisrohamok (petit mal) is, különös mozgászavarok, sőt migrén is. Ezeket a P/Q típusú kalciumion-csatorna mutációja okozza, mely kalciumionok idegsejtekbe jutását szabályozza.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Herlitze professzor egyik munkatársa, Melanie Mark olyan állatkísérletes modellt dolgozott ki, melyben a kalciumcsatorna működése bármikor kikapcsolható a kiválasztott agyi központban. Egy Purky névre keresztelt egér agyában a kutatók a mozgást szabályozó sejtek területén tudtak beavatkozni a kalciumcsatornák működésébe.

    Kalciumcsatornák az agy területén mindenhol előfordulnak - írta Mark. Ez az első eset, amikor bizonyítani lehetett, hogy a cerebellum (kisagy) bizonyos sejtjeiből eredő kóros jel indítja el a betegséget.

    A kutatók most emberi megfigyelésekre terjesztik ki az egérkisérletek tapasztalatait, azt remélve, sikerül az epilepszia kezelésére új gyógyszert is kifejleszteni.

    Az epilepszia kezelése


    A legtöbb epilepsziás beteg akár egy antiepilepsziás gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, míg másoknál a rohamok súlyossága és gyakorisága csökkenthető. A kor előrehaladtával a gyerekek több mint fele a gyógyszerrel kezelt rohamokat kinövik és ezt követően rohammentesen élnek. Egy-két éves kezelést követően nagyon sok felnőtt is el tudja hagyni az epilepsziás gyógyszereit.
    Az epilepszia kezelése>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

    Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.

    Mértéktelen vízivástól akár vízmérgezést is kaphatunk!

    Bár köztudott, hogy a legegészségesebb folyadék testünk hidratálására a víz, de a mértéktelenség itt is kóros lehet. A sok vízzel ugyanis kimosódnak a szervezetből az ásványi anyagok, így az, aki sokszorosát issza meg az ajánlott vízmennyiségnek, a lecsökkent nátriumszint miatt akár epilepsziás rohamot is kaphat. Az emberek többsége viszont inkább keveset iszik, mint sokat. Egyre több ember szinte teljesen leszokott a vízivásról, pedig a víz a legegészségesebb folyadék.

    Az alkoholfogyasztás okozta panaszok - Ön tudta?

    Az mindenki előtt ismeretes, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás májelégtelenséget okoz. Tudta-e, hogy kutatók szerint mintegy 60 betegség köthető az alkoholhoz? Íme a leggyakoribbak.

    Fogamzásgátló és a központi idegrendszer kapcsolata

    Milyen hatással vannak a fogamzásgátlók a központi idegrendszer működésére? Okolhatók a depresszió kialakulásáért? Milyen irányba befolyásolják a libidót, miként hatnak az epilepszia lefolyására?

    A női epilepszisások külön kezelést igényelnek

    Az epilepsziás nőket kezelő orvosoknak a nők speciális hormonális helyzetét is figyelembe kell venniük. Ez a megközelítés csökkentheti a betegséggel kapcsolatos komplikációkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA