Megfázás: A probiotikumok is segíthetnek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A probiotikumok hasznosak az influenza-szerű és megfázásos tünetek megelőzésére - állítja egy tanulmány. Gregory J. Leyer, a tanulmány egyik szerzőjének elmondása szerint a probiotikumok egészségre gyakorolt jótékony hatásáról már sokat hallottunk, ám eddig sokkal kevesebbet tudtunk arról, hogy megelőző hatásuk milyen.

A kutatás során 3-5 év közötti, egészséges gyermekeknél vizsgálták a probiotikumok megelőző hatását a megfázásos és influenza-szerű tünetekre. A 306 vizsgált gyermek közül 104 randomizáltan placebót kapott, míg 110 lactobacillus acidophilus-t, 112 pedig ugyanezt, egyfajta bifidobaktériummal együtt. A gyerekek fél éven át, naponta kétszer kapták meg a probiotikumukat.

Tényleg hat a probiotikum!

A placebo-csoporttal összehasonlítva a szimpla vagy kombinált probiotikumot kapók lényegesen jobb eredményt mutattak.

A lázas esetek 53-72%-kal, a köhögés 41-62%-kal, míg az orrfolyás gyakorisága 28-58%-kal csökkent náluk. Amennyiben mégis előfordult, annak időtartama 30-50%-kal csökkent, így az antibiotikumos kezelésre is sokkal (70-80%) kevesebbszer volt szükség.

Az adatok alapján megállapítható, hogy a 6 hónapon át tartó rendszeres probiotikum fogyasztás biztonságos és hatékony módja a láz, orrfolyás, köhögés előfordulásának, illetve ezek összesített időtartamának csökkentésére, az antibiotikum-használat illetve a közösségből való hiányzások mérséklésére.

A probiotikum-használathoz nem kapcsolódott jelentős mellékhatás.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: medscape; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.