• Tíz egészségügyi veszély, amire számítani lehet Japánban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elsodort épületek és a kavargó árvizek csak a kezdeti veszélyt jelentik a földrengés sújtotta Japánban. A földrengések, cunamik és egyéb természeti katasztrófák gyakran járnak életveszélyes betegségek kialakulásával, melyet általában a szennyezett víz fogyasztása okoz.

    Természetesen még túl korai lenne megállapítani, mivel kell az elkövetkezendő hetekben, hónapokban Japánnak szembenéznie, de összeszedtük a 10 leggyakoribb, cunamihoz köthető betegséget, amire esetlegesen számítani lehet a földrengés sújtotta vidéken.

    Hirdetések
    •  Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa


     Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa - mondta Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. "Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit, és különösen nem az EU-t" - jelentette ki az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Olivier Bailly. Közölte, hogy Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül tájékoztatást adott a helyzetről, de segítséget nem kért. Bailly szerint azonban az unió kész a segítségnyújtásra, ha annak szükségessége felmerül.
     Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa>>
     Kolera - A kolera egy potenciálisan halálos kimenetelű, bakteriális fertőzés, mely vizes hasmenést és hányást okoz. Széklettel fertőzött étel vagy víz fogyasztásával kapható el, kezelése a szervezet víz- és só-pótlásával történik.  A 2010-es Haiti földrengés után több mint 120 000 embernél diagnosztizálták a betegséget.
    • Japán enkefalitisz - Az enkefalitisz baktérium, vírus, vagy szúnyogok által terjesztett kórokozó által okozott agyvelőgyulladás. A Japán enkefalitisz a leggyakoribb formája az Ázsiában tapasztalt vírusos agyvelőgyulladásnak, mely kezeletlen állapotban bénulást, görcsös rohamokat, kómát és halált okozhat. Az elárasztott területeken található jelentős mennyiségű állóvíz kedvez a vírust hordozó szúnyogok szaporodásának.
    • Pestis - A pestis bolhák által terjesztett bakteriális fertőzés. A fertőzött bolhákat leginkább a patkányok hordozzák, melyek szintén fertőződhetnek. Antibiotikumos kezelés nélkül a betegség halálos kimenetelű lehet.
    • Májgyulladás - A Hepatitis A és E olyan fertőző májbetegség, melyek akkor ütik fel a fejüket, ha akárcsak mikroszkópikus mennyiségű fertőzött széklettel szennyezett vizet iszunk. Egyes betegek tünetmentesek, de általában láz, fáradtság, hányinger, hányás, ízületi fájdalom jelzi a betegséget. Nincs hatékony gyógymód a kezelésére, és gyakran hónapokba telik a felépülés.
    • Cryptosporidiasis - Ez egy parazita okozta betegség, mely lázzal, hányingerrel, hányással, hasi görcsökkel és hasmenéssel jár. Természeti katasztrófa esetén leginkább szennyezett ivóvízzel terjed, de akár szennyezett medencében, folyóban is elkapható.
    • Rotavírus - A rotavírus vizes hasmenést, hányást, lázat és hasi fájdalmat okoz. A vírus emberről emberre széklettel terjed. Fertőzés léphet fel, ha valaki akár csak kis mennyiségű székletet juttat a szájába például szennyezett tárgy megérintése után. A betegségre nincs hatékony kezelési mód, ám fontos a hidratáltság fenntartása a betegség folyamán.
    • Tetanusz - A tetanusz bakteriális betegség, mely a sérült bőrfelületen át jut a szervezetbe. Egy természeti katasztrófa során a törmelék hordozza a baktériumot, mely könnyen megfertőzheti az áldozat sebeit. A tetanuszra nincs gyógymód, noha oltással megelőzhető.
    •  Csernobil súlyos öröksége


     Az ukrán egészségügy egyik legsúlyosabb öröksége a csernobili atomerőmű katasztrófája: az 1986. április 26-án történt robbanás következményeinek azonnali elhárításában közreműködő 350 ezer úgynevezett „likvidátor” közül több mint 12 ezer már nem él. A még életben lévők körében megugrott a pajzsmirigy daganatos megbetegedésének előfordulása.
     Csernobil súlyos öröksége>>
     Tífusz - Életveszélyes betegség, tartós, magas lázzal, gyengeséggel és gyomorfájással jár. Kórokozója a Salmonella baktérium, és szennyezett étel- vagy vízfogyasztással, valamint fertőzött beteg széklete vagy vizelete által terjed. A szervezetbe kerülve a vékonybélben szaporodik és onnan a véráramba jutva okozza a megbetegedést. Amennyiben a baktérium eléri a vízellátó rendszert, annak következményei súlyosak. A betegség antibiotikummal kezelhető.
    • Madárinfluenza - A madárinfluenza vírusos betegség, mely fertőzött baromfival vagy madárürülékkel való érintkezés által terjed. Tünetei a szemfertőzések, légúti betegségek, hányinger és hányás, valamint neurológiai változások. Vírusellenes gyógyszerrel kezelhető, ám jobb védőoltással megelőzni.
    • Vérhas - A vérhas bakteriális fertőzés, mely véres hasmenést, lázat és gyomorgörcsöt okoz. Fertőzött széklettel és a kézmosás elhanyagolása által terjed. Még kezelés nélkül is általában egy hét alatt meggyógyul a beteg.

     A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei


    A Japánban történt tsunami, földrengés és az ennek következtében kialakuló robbanás jogosan felveti a kérdést, hogy a milyen veszélynek vannak az ott élők kitéve, illetve, hogy a távolabbi országok lakói veszélyben vannak-e. A katasztrófa következményei nemcsak Japánt érintik, hanem a környező területeket, országokat egyaránt. A kikerülő radioaktív anyagok többféle betegséget okozhatnak. A jód 131-es izotópja a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozását idézheti elő,  a jód normál esetben felhalmozódik a pajzsmirigyben, telíti a pajzsmirigyet. Tehát a radioaktív jód felhalmozódása megelőzhető előzőleg normál jód adásával, mely, ha telítette a pajzsmirigyet, blokkolja a radioaktív izotóp felvételét. A reaktorból származhatnak egyéb károsító hatással rendelkező izotópok is. A stroncium 90 a csontokba kerül, rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi betegségeket okozva. A cézium 137-es izotópja az egész szervezetben lerakódhat, de leginkább az izomszövethez van affinitása. A plutónium elsődlegesen is toxikus, ha belélegezzük, tüdőrákot alakíthat ki. A partikulumok felezési idejétől függ a rizikó. A jód 131 felezési ideje 8 nap, a stronciumé 29 év, tehát lényeges különbségek vannak az egyes radioaktív anyagok között.
    A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei>>

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: cbsnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

    Kanyarójárvány - Romániában 38-ra nőtt a halálos áldozatok száma

    Kanyaróban halt meg Romániában egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA