• Tíz egészségügyi veszély, amire számítani lehet Japánban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elsodort épületek és a kavargó árvizek csak a kezdeti veszélyt jelentik a földrengés sújtotta Japánban. A földrengések, cunamik és egyéb természeti katasztrófák gyakran járnak életveszélyes betegségek kialakulásával, melyet általában a szennyezett víz fogyasztása okoz.

    Természetesen még túl korai lenne megállapítani, mivel kell az elkövetkezendő hetekben, hónapokban Japánnak szembenéznie, de összeszedtük a 10 leggyakoribb, cunamihoz köthető betegséget, amire esetlegesen számítani lehet a földrengés sújtotta vidéken.

    Hirdetések
    •  Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa


     Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa - mondta Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. "Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit, és különösen nem az EU-t" - jelentette ki az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Olivier Bailly. Közölte, hogy Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül tájékoztatást adott a helyzetről, de segítséget nem kért. Bailly szerint azonban az unió kész a segítségnyújtásra, ha annak szükségessége felmerül.
     Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa>>
     Kolera - A kolera egy potenciálisan halálos kimenetelű, bakteriális fertőzés, mely vizes hasmenést és hányást okoz. Széklettel fertőzött étel vagy víz fogyasztásával kapható el, kezelése a szervezet víz- és só-pótlásával történik.  A 2010-es Haiti földrengés után több mint 120 000 embernél diagnosztizálták a betegséget.
    • Japán enkefalitisz - Az enkefalitisz baktérium, vírus, vagy szúnyogok által terjesztett kórokozó által okozott agyvelőgyulladás. A Japán enkefalitisz a leggyakoribb formája az Ázsiában tapasztalt vírusos agyvelőgyulladásnak, mely kezeletlen állapotban bénulást, görcsös rohamokat, kómát és halált okozhat. Az elárasztott területeken található jelentős mennyiségű állóvíz kedvez a vírust hordozó szúnyogok szaporodásának.
    • Pestis - A pestis bolhák által terjesztett bakteriális fertőzés. A fertőzött bolhákat leginkább a patkányok hordozzák, melyek szintén fertőződhetnek. Antibiotikumos kezelés nélkül a betegség halálos kimenetelű lehet.
    • Májgyulladás - A Hepatitis A és E olyan fertőző májbetegség, melyek akkor ütik fel a fejüket, ha akárcsak mikroszkópikus mennyiségű fertőzött széklettel szennyezett vizet iszunk. Egyes betegek tünetmentesek, de általában láz, fáradtság, hányinger, hányás, ízületi fájdalom jelzi a betegséget. Nincs hatékony gyógymód a kezelésére, és gyakran hónapokba telik a felépülés.
    • Cryptosporidiasis - Ez egy parazita okozta betegség, mely lázzal, hányingerrel, hányással, hasi görcsökkel és hasmenéssel jár. Természeti katasztrófa esetén leginkább szennyezett ivóvízzel terjed, de akár szennyezett medencében, folyóban is elkapható.
    • Rotavírus - A rotavírus vizes hasmenést, hányást, lázat és hasi fájdalmat okoz. A vírus emberről emberre széklettel terjed. Fertőzés léphet fel, ha valaki akár csak kis mennyiségű székletet juttat a szájába például szennyezett tárgy megérintése után. A betegségre nincs hatékony kezelési mód, ám fontos a hidratáltság fenntartása a betegség folyamán.
    • Tetanusz - A tetanusz bakteriális betegség, mely a sérült bőrfelületen át jut a szervezetbe. Egy természeti katasztrófa során a törmelék hordozza a baktériumot, mely könnyen megfertőzheti az áldozat sebeit. A tetanuszra nincs gyógymód, noha oltással megelőzhető.
    •  Csernobil súlyos öröksége


     Az ukrán egészségügy egyik legsúlyosabb öröksége a csernobili atomerőmű katasztrófája: az 1986. április 26-án történt robbanás következményeinek azonnali elhárításában közreműködő 350 ezer úgynevezett „likvidátor” közül több mint 12 ezer már nem él. A még életben lévők körében megugrott a pajzsmirigy daganatos megbetegedésének előfordulása.
     Csernobil súlyos öröksége>>
     Tífusz - Életveszélyes betegség, tartós, magas lázzal, gyengeséggel és gyomorfájással jár. Kórokozója a Salmonella baktérium, és szennyezett étel- vagy vízfogyasztással, valamint fertőzött beteg széklete vagy vizelete által terjed. A szervezetbe kerülve a vékonybélben szaporodik és onnan a véráramba jutva okozza a megbetegedést. Amennyiben a baktérium eléri a vízellátó rendszert, annak következményei súlyosak. A betegség antibiotikummal kezelhető.
    • Madárinfluenza - A madárinfluenza vírusos betegség, mely fertőzött baromfival vagy madárürülékkel való érintkezés által terjed. Tünetei a szemfertőzések, légúti betegségek, hányinger és hányás, valamint neurológiai változások. Vírusellenes gyógyszerrel kezelhető, ám jobb védőoltással megelőzni.
    • Vérhas - A vérhas bakteriális fertőzés, mely véres hasmenést, lázat és gyomorgörcsöt okoz. Fertőzött széklettel és a kézmosás elhanyagolása által terjed. Még kezelés nélkül is általában egy hét alatt meggyógyul a beteg.

     A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei


    A Japánban történt tsunami, földrengés és az ennek következtében kialakuló robbanás jogosan felveti a kérdést, hogy a milyen veszélynek vannak az ott élők kitéve, illetve, hogy a távolabbi országok lakói veszélyben vannak-e. A katasztrófa következményei nemcsak Japánt érintik, hanem a környező területeket, országokat egyaránt. A kikerülő radioaktív anyagok többféle betegséget okozhatnak. A jód 131-es izotópja a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozását idézheti elő,  a jód normál esetben felhalmozódik a pajzsmirigyben, telíti a pajzsmirigyet. Tehát a radioaktív jód felhalmozódása megelőzhető előzőleg normál jód adásával, mely, ha telítette a pajzsmirigyet, blokkolja a radioaktív izotóp felvételét. A reaktorból származhatnak egyéb károsító hatással rendelkező izotópok is. A stroncium 90 a csontokba kerül, rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi betegségeket okozva. A cézium 137-es izotópja az egész szervezetben lerakódhat, de leginkább az izomszövethez van affinitása. A plutónium elsődlegesen is toxikus, ha belélegezzük, tüdőrákot alakíthat ki. A partikulumok felezési idejétől függ a rizikó. A jód 131 felezési ideje 8 nap, a stronciumé 29 év, tehát lényeges különbségek vannak az egyes radioaktív anyagok között.
    A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei>>

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: cbsnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gabonaallergia

    Dr. Szigeti Nóra

    A tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből.

    Operációra várva

    Cs. K. fordító

    Hogyan segítsen gyermekének a műtéttől való félelme leküzdésében?

    Radioaktivitási és sugárzásvédelmi...

    A japán Fukushima atomerőmű katasztrófája megrázta a világot. Milyen károkat okozhat a radioaktív sugárzás a szervezetben? Mi a...

    Tudósok a sugárzás egészségügyi...

    Pajzsmirigyrák - biztosan. Leukémia - talán. A túl nagymértékű sugárzás növeli a rák évekkel későbbi kialakulásának kockázatát, s...

    Hogyan károsítják a nukleáris balesetek...

    A japán hatóságok bejelentették, hogy a Fukusima atomerőmű közelében a sugárzási szint olyan magasra emelkedett, hogy a környék...

    Sugárbetegség: Nyolc rémisztő tünet

    A földrengés sújtotta Japánban történt atomerőmű baleset óta egyre többen rettegnek attól, hogy a szivárgás miatt sugárzásnak vannak...

    A nukleáris katasztrófa rövid- és...

    A Japánban történt tsunami, földrengés és az ennek következtében kialakuló robbanás jogosan felveti a kérdést, hogy milyen veszélynek...

    Figyeljen rá, hol hordja a...

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a...

    Mennyi a napi kalciumszükséglete?...

    A kalcium számos fontos élettani folyamat nélkülözhetetlen szereplője, biztosítja az izom- és idegsejtek ingerelhetőségét, és szerepet...

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük...

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA