• A japán földrengés nincs hatással Magyarországra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nincs hatással a Japánban március 11-én történt földrengés Magyarország háttérsugárzására, a hétfői mérés alapján az a sokévi átlagnak felel meg - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

    A szervezet közleménye szerint, bár a Japánban bekövetkezett földrengés "nagyon alacsony valószínűséggel hathat a magyarországi sugárzási viszonyokra", a katasztrófavédelem mégis kiemelt figyelmet fordít az ország környezeti sugárzásának ellenőrzése. A mérési adatokat rendszeresen közéteszik az OKF honlapján, a www.katasztrofavedelem.hu címen.

    Hirdetések

    Magyarországon - a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Bátaapáti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közös üzemeltetésében - mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hat szervezet által működtetett Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) az olyan sugárzások esetleges jelenlétét, erősségét méri, amelyeket egyetlen szervünk sem érzékel, de amelyeknek a szervezetre gyakorolt hatása olykor mégis megjelenik. Magyarországon a természetes háttérsugárzás mértéke 60-160 nanoszívert per óra (nSv/h) körül ingadozik.

    Amennyiben a háttérsugárzás egy mérőállomáson meghaladja a 250 nSv/h figyelmeztető szintet, az állomás erről automatikusan jelzést küld a 24 órás ügyeleti szolgálatban működő központba. Ilyen esetben a katasztrófavédelem helyszínre irányított felderítő csoportja végez újabb méréseket, és állapítja meg a tényleges sugárzási helyzetet. Az OKF emlékeztet arra, hogy a földrengés miatt Japán keleti partvidéken több atomerőmű is leállt, a fukusimai atomerőmű pedig megsérült, s a környéken élő lakosságot elővigyázatosságból kitelepítették. (Az atomerőmű hármas blokkjában hétfőn újabb robbanás történt; a detonációban kilencen megsérültek. Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet.)

    A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) az azonnali nemzetközi segítségnyújtás elősegítése érdekében már korábban létrehozta a Response Assistance Network (RANET) elnevezésű adatbázisát. "Ez tartalmazza a tagállamok által felajánlott nemzeti kapacitásokat (eszközök, szakértők), amelyekkel egy balesetet szenvedett államtól érkező felkérés esetén segíteni tudnak" - írta az OKF.

    Most a RANET egyezmény keretében Magyarország is segítséget ajánl fel a Japánban bekövetkezett földrengés következményeinek felszámolásához: az OKF hét helyszíni monitorozó csoportot küldene a térségbe, összesen 16 embert, "elsősorban sugárzásmérés, orvosi és lakosságvédelmi tanácsadási feladatok ellátására, valamint magyarországi szolgáltatásként egésztest-számlálást, és vérmintákból biodozimetriai vizsgálatok elvégzését vállalnánk".

    A magyar felajánlásokat a Paksi Atomerőmű Zrt., a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI), a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutató Intézet Atomenergia Kutatóintézete (MTA KFKI AEKI) tette. A magyar szakértők a japán kormány döntésére várva készen állnak az indulásra - olvasható a közleményben.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Mit okozhat a földsugárzás!

    Egyes elméletek szerint a földsugárzás az emberi szervezetre olyan veszélyes, hogy megnövelheti a daganatos betegségek előfordulását is. A rendszeres szellőztetéssel nemcsak a levegőt frissíthetjük fel oxigénnel, de az esetlegesen megnövekedett földsugárzást is csökkenthetjük.

    Ne menjen a napra - Tíz perc alatt leéghet!

    Ezekben a hetekben tetőzik az UV-sugárzás, ráadásul szokatlanul megritkult felettünk az ózon is. A napokban - ha teheti - kerülje el a napsugárzást a déli órákban - figyelmeztet az Időkép.

    Helyi sugársérülések

    Az ionizáló sugárzás különféleképpen károsítja a szöveteket a sugárzás típusától, dózisától és az expozíció (a sugárterhelésnek való kitettség) időtartamától függően. Sugárártalomnak nevezzük a sejtek, szövetek és szervek sugárterhelés hatására bekövetkező kóros funkcionális és morfológiai elváltozásait, melyek klinikai tünetekkel jelentkeznek vagy a panaszok megnyilvánulása előtt már kimutathatóak laboratóriumi módszerekkel.

    Crush-szindróma

    A Crush-szindróma elsősorban balesetek, katasztrófák áldozatainál alakulhat ki. Az izmok zúzódása vagy egyéb sérülése az izomszövet elhalásához, vese- vagy májelégtelenséghez vezethet. A sérült baleset helyszínén történő ellátása jelentősen befolyásolja a Crush-szindróma prognózisát.

    A gyerekre veszélyesebb a mobiltelefon használata!

    A gyerekek koponyája sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért sokkal több sugárzás is éri őket a mobiltelefon használata során. A sugárzás következtében pedig megnő az esélye a rákos daganatok kialakulásának is. De vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, amik csökkenthetik e daganatok kialakulásának az esélyét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA