Iszapömlés - A szűrővizsgálatok nem jeleznek egészségi problémákat

MTI
megjelent:

Nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszú távon ható egészségi problémát az érintett térség lakói körében eddig végzett szűrővizsgálatok - mondta az Országos Mentőszolgálat műveleti és szervezési igazgatója.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná.

Göndöcs Zsigmond, a mentőszolgálat illetékese újságírói kérdésre beszámolt arról, hogy a tavaly decemberben Devecserben átadott kormányzati egészségügyi szűrőközpontban eddig ezerháromszáz ember esett át különböző szakorvosi és laborvizsgálatokon, egyebek mellett tüdőszűrésen.

A vörösiszappal összefüggő megbetegedést nem találtak

Ezek vörösiszappal összefüggő problémát nem, de - a magyar népegészségügyi mutatókkal megegyezően - 60-70 esetben magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegséget, továbbá cukorbetegséget jeleztek - tette hozzá.

Szmog és szálló por

2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

A katasztrófavédelmi kormánybiztosság lakossági egészségügyi felügyelőjeként is dolgozó szakember szólt arról is, hogy október óta Budapesten tíz devecseri, tíz kolontári, illetve kontrollcsoportként tíz ajkai gyermek vizeletét vizsgálják rendszeresen, nehézfémek nyomait keresve, de "még egyik minta sem tért el az átlagtól".

Göndöcs Zsigmond megjegyezte: az iszapkatasztrófával összefüggő egészségügyi vizsgálatokat a lakosság kérésre végzik. Erre különösen nagy az igény a szülők részéről, közülük egyre többen kérik gyermekeik szűrését.

Az egészségügyi szűrőközpont ingyenes vizsgálatai

A kormányzati egészségügyi szűrőközpont tavaly december 14-én nyílt meg azzal a céllal, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék az iszapömlés által érintett lakosság egészségi állapotát. Az intézmény Devecser és hét környező település mintegy nyolcezer lakosának nyújt ingyenes szűrővizsgálatokat.

A legnagyobb számban légzésfunkciós vizsgálatokat és laborvizsgálatokat végeznek, de az EKG, a mellkasröntgen, a belgyógyászati és a tüdőgyógyászati vizsgálatok mellett gyermekgyógyász szakorvosi, illetve szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti és nőgyógyászati rendelés is van.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.