• Viselkedészavart okozó ételszínezékek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Viselkedészavart okozhat a gyerekeknél hat féle gyakran használt ételszínezék - állítják angol egyetemi kutatók. A brit élelmiszerbiztonsági hatóság ezért felszólította az illetékes minisztert, hogy 2009-től tiltassa be ezeket az adalékokat a szigetországban.

    A színezékek sok, Magyarországon is kapható édességben is megvannak, de a magyar szakemberek szerint nincs ok a pánikra - számolt be az RTL Híradója.

    Az angliai Southampton egyetemének kutatói szerint viszont hat fajta ételszínezék nem veszélytelen. 1970 óta végeznek megfigyeléses kísérleteket gyerekeken. Azoknál, akik ezekkel az adalékokkal színezett édességeket ettek és üdítőket ittak, sok esetben hiperaktív viselkedészavar alakult ki. A brit élelmiszerbiztonsági hivatal ezért 2009-re tiltást szeretne.

    Hirdetések

    Internetes levelükben azt írták: "Azt javasoljuk az illetékes miniszternek, hogy szólítsa fel a gyártókat és a forgalmazókat, hogy önként szüntessék meg az említett hat színezék használatát. Továbbá, hogy erre tegyen javaslatot az Európai Unió megfelelő bizottságaiban is.

      Kapcsolódó cikkek
      - Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?
      - Élelmiszer-adalékanyagok

    A magyar élelmiszerbiztonsági hatóság szerint ezek egy része itthon is kapható, de nincs ok a pánikra. Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója kiemelte, hogy ezek az anyagok nem rákkeltőek. Magyarország egyelőre az Európai Unió vizsgálatára vár. Amíg nincs eredmény, biztosan a boltokban maradnak a termékek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Őszintén az ételszínezékekről

    Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatóak. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe? Megvásárolnánk-e, ha színtelen vagy nem olyan szép élénk színű lenne?

    Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem figyel

    A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív.

    Hiperaktivitás és tanulási fogyatékosság

    A hiperaktív gyerekek nehezen illeszkednek be az iskolai közösségbe, zavarják az órákat, tanítási időben többször elhagyják a helyüket és sétálnak az osztályteremben, aminek sem a pedagógusok, sem az osztálytársak nem örülnek.

    A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jól kezelhető - Fontos a korai felismerés

    A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar az iskoláskorú gyermekek 3-7 százalékát érinti Magyarországon. Nyolcvan százalékban genetikailag meghatározott, erősen öröklődő idegfejlődési zavarról van szó, amely kinőhető, ám az esetek 50-60 százalékában a tünetek egy része vagy egésze felnőttkorban is megmarad - mondja Dr. Bitter István.

    ADHD a láthatatlan betegség

    A láthatatlan betegség kifejezés gyakran használatos az ADHD (attention deficit or/and hyperactivity disorder; figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) meghatározására a tudáshiány és a betegség körül kialakult tévhitek miatt. A mentális egészségi rendellenességek között az ADHD a leginkább aluldiagnosztizált és félreértett betegség. Október: az ADHD tudatosság hónapja.

    Az ADHD kezelése csak összefogással sikerülhet

    Magyarországon jelenleg körülbelül 70 ezer gyermek szenved ADHD (figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) betegségben. Közülük 50 ezer esetében nem kérik szakember segítségét, és nem keresnek megoldást a problémára. Pedig a betegség igen nagy jelentőséggel bír: ma átlagosan minden magyar osztályban egy ADHD-problémával küzdő gyerek van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA