• Műhibaper: Epeműtét közben halt meg a fiatal nő

    WEBBeteg - Dr. Erdős György
    Szerző:
    WEBBeteg

    Hosszantartó jobboldali hasi fájdalmak miatt egy 32 éves nőbeteg kivizsgálásra jelentkezett egy vidéki kórházban. A vizsgálatok megállapították, hogy a fájdalmakat, és görcsös rosszulléteket epekövesség okozza. Az orvosok műtét mellett döntöttek, és azt is közölték, hogy a műtétet laparoszkópos technikával fogják végezni.

    Laparaszkópos technikával végezték a műtétet

      Ön tudta?


    Magyarországon összesen 10 olyan intézmény található, amely igazságügyi orvostani feladatokat lát el. Ebből 4 intézet az orvosi egyetemeken belül működik, ezek Debrecenben, Budapesten, Szegeden és Pécsett vannak, a további 6 pedig az Igazságügyi Minisztérium intézménye Budapesten, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon és Veszprémben.
    Az igazságügyi orvostanról bővebben>>

    Műtét közben az altató orvos azt tapasztalta, hogy a beteg vérnyomása vészesen csökken. Az orvosok ekkor áttértek a hagyományos hasi feltárásban végzett műtétre, melynek során azt tapasztalták, hogy a laparoszkópos műtét alkalmával az első trokár bevezetésével a hasi főütőeret átvágták, az ér folyamatosan vérzik, és ez okozza a vészes vérnyomáscsökkenést. Érsebészt hívtak, aki megkísérelte a vérző főütőeret összevarrni, de a 32 éves nőbeteg élete már nem volt megmenthető, műtét közben meghalt.

    Az elhunyt családja, férje, és két kiskorú gyermeke, a vidéki kórházzal szemben kártérítési pert tett folyamatba. Felpereseket az Erdős Ügyvédi Iroda képviselte.

    Alperes a peres eljárás során, a kimentés körében, azzal védekezett, hogy a laparoszkópos technikával végzett műtétek esetében a hasi erek megsértése a műtéti kockázat körébe esik, tehát magatartásuk a beteg halálával okozati összefüggésben nem felróható. A védekezés nem vezetett eredményre, felperesek a peres eljárást első-, és másod fokon is megnyerték.

    Hirdetések

    Nem volt elegendő gyakorlata a műtétet végző orvosnak

     Orvosi műhibák, kártérítési perek


    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú.>>

    Felperesek az eljárások során bizonyították a Sebészeti Kollégium akkori Állásfoglalásával, hogy ahhoz, hogy a laparoszkópos technikával az orvos műtétet végezhessen, legalább harminc ilyen jellegű humán műtétben asszisztensként részt kell, hogy vegyen, és legalább tízet a kellő asszisztencia mellett, önállóan kell, hogy végezzen.

    A műtétet végző orvosnak ez a második ilyen jellegű önálló műtétje volt, tehát a jogellenes és felróható magatartás a kórház részéről (munkáltató az alkalmazott károkozásáért felel) már azzal is megvalósult, hogy az orvos a laparoszkópos műtét elvégzéséhez bemosakodott, ugyanis a minimálisan előírt gyakorlattal sem rendelkezett.

    Felperesek kártérítési igénye akkor nyílt meg, amikor ezen jogellenes és felróható magatartással okozati összefüggésben felpereseknek kára keletkezett (amikor a beteg meghalt).

     Interjú Dr. Turzó Csaba igazságügyi orvosszakértővel


    A nemzetközi krimi-irodalomból és a mostanában igen divatos és népszerű különböző "helyszínelő" sorozatokból is ismert lehet az igazságügyi orvosszakértő személye. Vajon tényleg tudjuk mivel foglalkoznak? A WEBBeteg Dr. Turzó Csaba igazságügyi orvoszakértővel beszélgetett a szakma rejtelmeiről, a mindennapokról és a sorozatok igazságtartalmára is rákérdeztünk. Interjú >>

    Az alperesi védekezés – habár az igaz, hogy az ilyen jellegű műtéteknél az erek sérülését műtéti kockázatnak kell tekinteni – jelen esetben azért nem vezethetett eredményre, mert a műtéti kockázat jogi megítélése abban áll, hogy nem hivatkozhat a károkozó műtéti kockázatra abban az esetben, ha a kockázati tényező kellő gondossággal, és körültekintéssel elkerülhető lett volna. Az alperesi magatartás felróható és kárt okozó magatartása abban áll, hogy kellő gondosság és körültekintés mellett, ilyen kevés gyakorlattal rendelkező orvos laparoszkópos epeműtétet nem végezhetett volna.

    A bíróság felperesek terhére értékelte, hogy az alperesi kórház a Sebészeti Kollégium Állásfoglalását figyelmen kívül hagyta, ezért az első-, és másodfokú bíróság felperesek keresetének helyt adva az alperesi kórházat jelentős összegű kár megtérítésére kötelezte.

     Erdős Ügyvédi Iroda


    Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult.

    Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni. Ennek tudható be, hogy feleslegesen nem perlekedünk. Irodánkban dolgozó, több nyelvismerettel rendelkező kollégánknak köszönhető, hogy néhány külföldi gyógyintézettel szemben is tudunk ügyeket vállalni. Szakmai elismerésnek tartjuk azt is, hogy igen sok gyógyintézet egyezséggel kívánja rendezni ügyfeleink kártérítési igényét.

    Az Erdős Ügyvédi Iroda előrhetősége és honlapja >>

    (WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

    Petefészekciszta? A szűrés elengedhetetlen!

    A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Dr. Demjén László, nőgyógyász szerint azonban előfordulhat, hogy a ciszta olyan nagyra nő, hogy elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA