• A magas koleszterinszint és magas vérnyomás veszélyei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Középkorúak esetén összefüggés lehet a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a gyengébb szellemi teljesítmény között – hangzott el az Amerikai Neurológiai Akadémia éves tudományos találkozóján Honoluluban.

    Sara Kaffashian (Francia Nemzeti Egészségügyi Intézet, Párizs) és munkatársai 3500 brit férfi, és 1300 brit hölgy adatait elemezték, a vizsgálati csoport átlagéletkora 55 év volt. Az alanyok egy hosszú távú, Whitehall II-nek nevezett vizsgálatban vettek részt: egy évtized alatt a tudósok háromszor tesztelték a résztvevők logikai készségét, memóriáját, nyelvi készségét, és szókincsét.

    Hirdetések

    A logikai teszt 65 egyre nehezedő nyelvi és matematikai kérdést tartalmazott, a memóriateszt húsz szó visszamondásából állt. A nyelvi készséget olyan kérdésekkel tesztelték, hogy az alanyok például nevezzenek meg egy perc alatt minél több s-betűvel kezdődő tárgyat, vagy állatot.

    A rosszabb egészségi állapotú résztvevők gyengébben teljesítettek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A résztvevőket egyéb faktorok alapján csoportosították, úgy nevezett Framingham-kockázati pontérték szerint, mely magába foglalta a kort, a nemet, a koleszterinszintet, a vérnyomást, a dohányzási szokásokat, és a cukorbetegséget – melyek mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.

    A kutatók megállapították, hogy a rosszabb szív- és érrendszeri egészségi állapottal rendelkező betegek a teszteken gyengébb teljesítményt nyújtottak, mint egészséges társaik. Például 10 százalékkal rosszabb érték a Framingham-skálán férfiak esetén 2,8 százalékos, nők esetén pedig 7,1 százalékos  csökkenéssel társult a memóriateszten.

    Ugyanakkor a szív- és érrendszeri állapot nem befolyásolta férfiaknál a logikai készséget, nők esetén pedig a nyelvi készséget.

    Ételek, melyek fokozzák az agyműködést


    "Mondd meg mit eszel, megmondom ki vagy." Ez a mondás egy francia, Epikürosz tanait követő filozófustól származik. Vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá, boldogabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket? Az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat? Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen!>>

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Hogyan csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintjét?

    Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk rossz és jó koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Irány a természet

    Kimutatott tény, hogy a természet látványa sokaknál vérnyomáscsökkentő hatású, ezenkívül a stresszt és a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA