• Egészségesek a vegyszeres gyümölcsök? Tartósítás és kényszerérlelés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A globális gyümölcsöskert a fogyasztók paradicsoma, a jelenség ugyanakkor komoly aggodalmakra is okot adhat. Vajon milyen eljárásokra van szükség, hogy a világ túlsó végéről utaztatott gyümölcs is megőrizze ízét és állagát? Mit művelnek a banánnal, az almával vagy a szamócával, hogy akár hetekig, hónapokig is frissnek tűnjön?

    Hűtés és légtérszabályozás

     Mi a dioxin?


    A dioxinok (a poliklórozott dibenzo-para-dioxinok és a dibenzofuránok közös neve) májkárosító vegyi anyagok, a múlt század hatvanas éveiben jelentek meg az ipari termékekben. A dioxinoknak számos módosulatuk van, melyeket összefoglalóan kongénereknek neveznek. Jellemzőik: stabil, zsírban oldódó, a táplálékláncon keresztül feldúsuló, az emberi zsírszövetben raktározódó, a placentán átjutó, a tejjel kiválasztódó vegyületek. Közülük néhány nagyon mérgező, rákkeltő hatású vegyület. Mi a dioxin?

    Nem csupán a messzi földekről érkező, de a hazai termékek számára is szükség van azokra az eljárásokra, amelyek hónapokkal a szezonjuk után is fogyaszthatóvá teszik a különféle gyümölcsöket. Minőségük megőrzéséhez legkézenfekvőbb megoldásnak a hőfokszabályozás, azaz a megfelelő hőmérsékletre hűtés kínálkozik. Valóban ez a legelterjedtebb tárolási eljárás, amely során körülbelül 0–5 C-fokon tartják a gyümölcsöket.

    Általában ezen a hőfokon lassabbak a fiziológiai, kémiai és mikrobiológiai változások, ám gyümölcsönként nagyon különböző lehet a szükséges hőmérséklet. A háztartásban is érdemes figyelni rá, hogy a tárolás időtartama és a hűtés mértéke is nagyon eltérhet, a déligyümölcsök esetében például a +12 C számít fagypontnak.

    Amikor egy üzletben feketés héjú banánt lát, az azt jelenti, hogy nem ügyeltek erre a sajátosságra, és talán együtt tárolták egyéb gyümölcsökkel.

    Egyre elterjedtebb a szabályozott légtérben tárolás, aminek lényege, hogy kis oxigén- és nagy szén-dioxid-tartalmú légtérben tartják a gyümölcsöt. Ez tiszta, semmilyen vegyszert nem igénylő eljárás, valójában az oxigén elvonásával a gyümölcs „légzését” lassítja le, a gyümölcshús szilárd marad, és a fontosabb összetevőket sem veszti el. Ha a vilmoskörtét a háromhetes érési szezon elején szedik le, és ilyen módon szabályozott légtérben tárolják, akár három hónapig is megőrzi a minőségét.

    Miért kerülhetnek mikotoxinok az élelmiszerekbe?


    A mikotoxinok ősidők óta jelen vannak az élelmiszerláncban, és már a középkortól vannak olyan járványleírások, melyek penészgombák által termelt méreganyagok hatására vezethetők vissza (pl. "Szent Antal tüze", ergotizmus). Teljes kiküszöbölésük az élelmiszerláncból nem lehetséges, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése érdekében. Az egyes penészgomba fajok más-más körülmények között hajlamosak méreganyag termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
    Miért kerülhetnek mikotoxinok az élelmiszerekbe?
    Hirdetések

    Vegyszeres eljárások

     Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!


    Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
    Mi van az élelmiszercímkéken?

    A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás szószólói nem is a fenti, hanem a különböző vegyszeres eljárásokat szokták emlegetni az importgyümölcsök kapcsán.

    Főleg a citrusfélékre igaz, hogy fokozottan érzékenyek a különböző gombás megbetegedésekre, penészedésre, ezért használnak az esetükben növényvédő anyagokat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a szüretelés után a csomagolóházban „fürdőt” kap a gyümölcs, így vékony, néhány sejtsornyi réteg képződik a felületén, amely megvédi a káros hatásoktól.

    Ez a vegyszer a gyümölcs héjában marad, alapos mosással sem lehet maradéktalanul eltávolítani. Azoknál a gyümölcsöknél, amelyeket meghámozunk, ez nem is probléma, de ha a süteménybe citromhéjat reszel, számíthat a nem kívánt szerek jelenlétére is. Persze különösebb aggodalomra nincs ok, ez a vegyszertartalom nagyon csekély, de valljuk be: mérget kis mennyiségben sem szívesen fogyasztunk.

     A top20 rákkeltő anyag


    Nyilvánosságra került az Amerikai Rák Társaság soros jelentése, amelyben a leginkább rákkeltő anyagok aktuális listája is megtalálható. A toplistát a legfrissebb vizsgálatok alapján állították össze, megtalálható rajta az LCD-tévék egyik alkotóeleme, az indium-foszfid, de a többműszakos munka is helyt kapott. A top20 rákkeltő anyag

    A másik hasonló eljárás az úgynevezett vaxolás, amikor is vékony, viasszerű anyaggal vonják be a gyümölcsöt. Ez egy paraffinréteg, amelynek csak a neve ijesztő, valójában az élelmiszeriparban gyakran használt anyagról van szó, E 905 néven találkozhat vele.

    Ilyen módon kezelik például az almát, mivel nemcsak kiválóan szigetel – így megóvja a gyümölcsöt a páraveszteségtől –, de fényesebbé is teszi a felületét. Látványos egészségkárosító hatása természetesen ennek sincs, nagyobb mennyiségben – amihez mázsaszám kéne almát ennünk – hashajtóként viselkedik.

    Idénynek megfelelően válasszunk alapanyagot!

    Minden évszakban más és más gyümölcs és zöldség idényszerű, amelyeket érdemes mindig annak megfelelően vásárolni. Télen inkább a citrusfélék és déli gyümölcsök kaphatóak, míg a nyár közeledtével kiszélesedik a skála. Mára már a különböző érlelőknek köszönhetően akár télen is fogyaszthatunk szőlőt, és nyáron is kaphatunk narancsot. Mégis inkább igyekezzünk ezeket évszaknak megfelelően megvásárolni.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Több mint TestŐr előzetes

    Fogyókúra alatt, életmódváltás közben mennyire megengedett a gyümölcs, az egészségtudatos édesség mértékletes fogyasztása? Singh Viki elmondja, ő hogy csinálta.
    Speciális lézerrel eltüntethetők a tetoválások. Hány kezelés szükséges a nemkívánatos emlékek eltüntetéséhez? Kiderítjük!

    Teakockákkal feldobható egy kerti parti

    A bóléba vagy a gyerekek gyümölcslevébe is belerakhatók a színes gyümölcsteákból készített jégkockák. Látványos kiegészítői lehetnek az italoknak, elolvadva pedig fűszerezik azokat.

    Teaötletek

    A gyümölcsökkel bekevert teákat a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztják, hiszen a teázás után a gyümölcsdarabok is elfogyaszthatók. De a teából óriás jégkockákat is lehet készíteni, így még különlegesebb lesz az élmény.

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

    A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    A fogyókúra alatt is lehet nassolni!

    Ha valaki többletsúlytól szeretne megszabadulni, sokszor felmerülő nehézség az édességtől való megtartóztatás. Pedig olyan finomságokat is lehet készíteni, amit akár fogyókúra közben is lehet fogyasztani. Sovány túróból, gyümölcsből és cukormentes, rostdús kekszből pohárkrém desszertet készítettünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA