• Fertőző agyhártyagyulladás: Járvány Kárpátalján?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint félszáz beteget kezelnek fertőző agyhártyagyulladásra utaló tünetekkel Ungváron, a Kárpátalja megyei járványkórházban – adta hírül kedden az ua-reporter.com ungvári internetes hírportál Mihajlo Poljakra, a járványkórház főorvosára hivatkozva.

    Hirdetések

     Az agyhártyagyulladás


    Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik. Az agyhártyagyulladás a lágy agyburok gyulladásos betegsége. Az antibiotikumok feltalálása előtt a betegség gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű volt. Lefolyás szerint lehet heveny vagy krónikus, illetve a kórokozótól és a szervezet szöveti és sejtszintű reakciójától függően különböző típusú, úgymint gennyes, savós vagy tuberkulózisos eredetű.
    Az agyhártyagyulladás>>

    Poljak közölte: Ungváron jelenleg ugyan 58 beteget kezelnek, illetve figyelnek meg fertőző agyhártyagyulladás gyanújával, ám a betegséget eddig csak öt személynél diagnosztizálták. Az első beteget, egy kisgyereket január közepén szállították a járványkórház intenzív osztályára, s a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni az életét – közölte, megjegyezve, hogy a fertőzés Ungvár roma lakossága körében jelent meg.

    A főorvos elmondta: a fertőzés által érintett személyek kórházi kezelését a roma közösség rossz szociális körülményeire való tekintettel és a megelőző kezelés eredményességének biztosítása érdekében rendelték el.

    Az orvosok szerint Ungváron nincs agyhártyagyulladás-járvány, mindössze a fertőzéses esetek minden évben megfigyelhető megszaporodásáról van szó - írta az internetes orgánum. Kárpátalján hetek óta keringenek hírek arról, hogy tömeges megbetegedést okozó, cseppfertőzés útján terjedő járványos agyhártyagyulladás ütötte fel a fejét Ungvár és a hozzá közel fekvő Perecseny város romatelepein. 

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének fontos eszköze a védőoltás

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltás - mondta Galgóczi Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    Fontos a tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltása

    A tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), miután a múlt héten fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy budapesti gimnazista.

    Újabb fiatal került kórházba fertőző agyhártyagyulladással

    Újabb fiatal került kórházba fertőző agyhártyagyulladással - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában.

    Ingyenessé vált több ajánlott védőoltás Érden

    Ingyenessé váltak egyes ajánlott védőoltások Érden a város támogatásával; az intézkedés több tízezer forintos megtakarítást jelenthet a szülőknek - tájékoztatta a polgármesteri hivatal kedden az MTI-t.

    Magyarország pótolja az újszülöttek és kisgyermekek hiányzó oltóanyagát Kárpátalján

    Kritikus közegészségügyi helyzet alakult ki Kárpátalján az újszülöttek és kisgyermekek védőoltásához szükséges immunbiológiai készítmények hiánya következtében, ezért az ukrajnai megye vezetése Magyarországtól kéri, hogy humanitárius segély formájában pótolja a hiányzó vakcinákat - közölte kedden a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.

    Rohamosan terjed a járvány Ukrajnában - Mi a helyzet a határ mellett élőkkel?

    A záhonyi Forrás Gyógyszertár vezetője Gere Sándor a Független Hírügynökségnek elmondta: pénteken még visszafogott volt a patika forgalma, de hétfőn reggel már "felbolydult méhkassá" vált a gyógyszertár.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA