A nyugati étrend és a vesefunkció romlása

Medipress
megjelent:

A vörös és feldolgozott húsokban, telített zsírokban és édességekben gazdag nyugati típusú étrend összefüggésbe hozható a vesefunkció romlásának megnövekedett kockázatával.

Amerikai kutatók három különböző étrend – a nyugati, a „prudens” és a DASH diéta – a vesefunkcióra gyakorolt hatását vizsgálták 3121 nő részvételével 11 éven keresztül.

A DASH (Dietary Approaches to Stopping Hypertension) étrend a gyümölcsök, zöldségek és a zsírszegény élelmiszerek fogyasztását hangsúlyozza, és kevés telített zsírt, teljes zsírt és koleszterint tartalmaz. A prudens diéta rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, baromfihúst és halat tartalmaz.

A vesefunkciót két különböző módszerrel vizsgálták: becsült glomerulus filtrációs rátával (eGFR), amely azt méri, milyen hatékonyan szűri a vese a vért, illetve mikroalbuminuria vizsgálattal, amely a fehérje vizeletben való kis mennyiségű jelenlétével az érbetegségekre és a gyulladásokra utalhat.

A nyugati típusú étrend rontja a vesefunkciókat

A kísérletben részt vevő nők jól működő vesével rendelkeztek. A kutatók azonban kimutatták, hogy a nyugati típusú étrend összefüggésbe hozható az albuminuria megnövekedett szintjével, és az eGFR gyors csökkenésének megnövekedett kockázatával. Ez a többi étrend esetében nem volt megfigyelhető.

A vese erekben rendkívül gazdag szerv, így nem lepett meg bennünket, hogy a nyugati étrend, amely a szív-érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hozható, idővel a vesefunkció hanyatlásának kockázatával is összefügg – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Julie Lin, a bostoni Brigham and Women's kórház kutatója.

A tanulmány eredményei az American Journal of Kidney Disease szakfolyóirat februári számában olvashatók.

Vesebetegségek

A vese a hasüregben a hátsó hasfalhoz rögzített, bab alakú, egy-egy ököl nagyságú páros szerv. Lebenyei a sérülésektől védve, az alsó bordák alatt, az ágyéki gerinc két oldalán találhatók. A vese létfontosságú szerepet játszik az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában és kiürítésében, továbbá a testnedvek összetételének szabályozásában és számos hormon termelésében. Vesebetegségek: Tünetek és okok>>

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.