• A tudósok ötöde teljesítménynövelőt szed

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tudósok húsz százaléka elismerte, hogy teljesítménynövelő gyógyszereket szed, méghozzá nem orvosi célokra - derült ki a Nature című brit tudományos hetilapból szerdán.

    Az igennel válaszoló tudósok 60 százaléka napi vagy heti rendszerességgel szedik ezeket a szereket, többségük a koncentráció növelésére.

    A Nature internetes kérdőívére 1427-en válaszoltak, többségük az Egyesült Államokból. A megkérdezettek tudományos intézményekben dolgozó szakemberek. A felmérés három, könnyen elérhető gyógyszerre koncentrált. A figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknek felírt Ritalin, az alvási problémák kezelésére használt Provigil és az úgynevezett bétablokkolók, amilyek eredetileg szívritmuszavar kezelésére valók, de csökkentik a lámpalázat is.

    Hirdetések

    Az első két szert az egyetemi és főiskolai hallgatók is gyakran használják a vizsgaidőszakokban, hogy jobban menjen a tanulás. Egy pszichiáter korábban azt nyilatkozta erről, hogy nem tartja aggasztónak a jelenséget, mivel a vizsgák után a diákok abbahagyják a tabletták szedését.

    Egy drogprevenciós szakember szerint azonban ijesztő, hogy még a tudósok is a könnyebb utat keresik, ráadásul a Ritalin függőséget okozhat, bár előírás szerinti alkalmazása veszélytelen.

    Engedélyeznék a használatát

    A 288 tudós ismerte be, hogy vett már be egyet vagy többet a három gyógyszer közül orvosi utasítás nélkül. 60 százalékuk Ritalint szedett és csaknem a felük Provigilt. 15 százalék választotta a bétablokkolókat. Több mint egy harmaduk az Interneten jutott a szerhez, a többiek gyógyszertárban vették.

    A tudósok 80 százaléka válaszolta azt, hogy az egészséges embereknek joga van ilyen szereket szedni teljesítményük javítására. Több mint egy harmaduk állította, hogy úgy érzenék, adniuk kell ilyen szert a gyerekeiknek, ha kiderülne, hogy az iskolában más gyerekek is szedik a tablettákat. A megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy ezen gyógyszerek használatát nem kellene korlátozni, és engedélyezni kellene, hogy akár egyetemi felvételi vizsgák előtt is be lehessen venni őket. A válaszolók több mint 57 százaléka 35 éves vagy fiatalabb volt.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

    A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    A férfiaknál korábban jelentkezik a pitvarfibrilláció, mint a nőknél

    Egy új német tanulmány eredménye szerint a férfiaknál a nőkhöz képest egy évtizeddel hamarabb alakul ki a pitvarfibrillációnak nevezett veszélyes ritmuszavar.

    A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növelik.

    Ezért vegye komolyan a szívritmuszavart!

    Amikor a szív munkabírása hosszabb ideig csökken, akár életveszélyes szituáció is keletkezhet. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a szívritmuszavarok enyhébb és súlyos, azonnali ellátást igénylő formáira hívta fel a figyelmet.

    A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai

    Az egészséges szívben nagyon kicsi a valószínűsége, hogy külső provokáló ingerek nélkül tartós arrhythmiák alakuljanak ki. A szerkezetileg károsodott szívben azonban a szív elektromos impulzusainak vezetése instabillá válhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA