• Időjárás: Hogyan terjed az influenza? Érdemes még beoltatni magunkat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hétvégére várható száraz és enyhe időjárás nem kedvez az influenza terjedésének, de emellett nagyon sok tényező befolyásolja még a járványt - mondta Berencsi György virológus szerdán az MTI-nek.

     Influenza: ki kell pihenni!


    Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.
    Influenza: ki kell pihenni!>>

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Bozóki István kedden mondta az MTI-nek, hogy a hétvégétől szárazabb és enyhébb léghullámok érik el a térséget, és már péntektől az ország nagy részén enyhülés kezdődik. Ennek kapcsán Berencsi György kifejtette, hogy az alacsony páratartalom azért nem kedvez a vírus terjedésének, mert az ilyenkor a hidegben egy pillanat alatt kiszárad, megfagy.

    Ugyanakkor ha hideg van, az emberek inkább zárt térbe húzódnak, ahol aztán megfertőzik egymást. A farsangi szezon ugyancsak az influenza terjedését segíti, mert a nagyobb rendezvényeken könnyebben elkapják egymástól a fertőzést az emberek.

    Mivel az ultraibolya sugarak megölik a terjedő vírust, amikor napsütéses hideg van, megáll a járvány. A másik véglet a langyos, párás, ködös idő - olyankor terjed leginkább a vírus - mondta Berencsi György, hangsúlyozva, hogy a vírus terjedése összetett folyamat, sok tényezőtől függ.

     

    Hirdetések

    Még nem késő beoltani a gyerekeket

     Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!


    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő. Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás.
    Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!>>

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) továbbra is azt javasolja, hogy a háromévesnél fiatalabb - 6-36 hónapos - csecsemők és kisgyermekek számára is kérjék az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól.

    Az ÁNTSZ honlapjára szerdán feltett közleményben hangsúlyozták: "különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabbak számára". Hozzátették, hogy a gyermekeket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva. A kifejezetten 6-36 hónapos korosztálynak adagolt szezonálisinfluenza-vakcina néhány éve létezik. Összetétele megegyezik a többi, gyógyszertárban kapható influenzavakcináéval, mindössze abban tér el a felnőttek számára ajánlottaktól, hogy fele annyi oltóanyagot tartalmaz.

    Ezenkívül bármelyik, receptre kiváltható szezonális vakcina, felnőttek számára ajánlott influenza elleni védőoltás fél adagja is adható ennek a korosztálynak. Ebből két oltás ajánlott, minimum négy hét eltéréssel - írta az ÁNTSZ. A szezonális influenza elleni magyar vakcina továbbra sem adható háromévesnél fiatalabbaknak, mert nincs engedélyezve erre a korosztályra - hangsúlyozták.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    A hőséget követő hidegfront egészségügyi kockázatai

    A jelenlegi hőség és a hamarosan ezt követő hidegfront érkezése különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetén fokozott egészségügyi kockázattal járhat.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA